A baloldali koalíció nyerte a lengyelországi választásokat

Az első exit poll adatai szerint a baloldal megnyerte a vasárnapi lengyelországi választásokat. Az eddig kormányon lévő Szolidaritás Választási Akciója lehet, hogy be sem jut a lengyel parlamentbe.

Rendkívül alacsony részvétel mellett a Baloldali Demokratikus Szövetség és a Munka Uniója közös koalíciója 44,9 százalékkal nyerte a vasárnapi lengyelországi választásokat, derült ki az első exit poll adatokból. Ez alapján a baloldali koalíció önállóan kormányt alakíthat, és 240 mandátumhoz jut a 460 tagú alsóházban. Második legtöbb szavazatot a Polgári Platform kapta 11,8 százalékkal (62 mandátum), harmadik pedig a Samoobrona agrárpárt lett 9,9 százalékkal (47 mandátum). A választási részvétel rendkívül alacsony volt, mindössze 39,7 százalékos.

A közvéleménykutatás szerint nem került be a lengyel parlantbe sem a Jobboldal Szolidaritás Választási Akciója, sem a Szabadság Uniója. Ez a két párt kormányon volt a mostanáig tartó ciklusban.

Az exit poll-adatai szerint a baloldali SLD-UP koalíció a felsőházban is megszerezte a többséget. Az SLD-UP a 100 mandátumból 75-öt nyert meg, míg a Szenátusi tömb 2001 18-at , a Lengyel Parasztpárt pedig 3-t kapott.

Korábban:

A baloldal esélyes a lengyelországi választásokon