Csendben indult az Oktoberfest

A megszokott bajor népzene helyett az Oktoberfest történetében először amerikai blues hangjaira nyitotta meg München főpolgármestere Christian Ude a 168-ik müncheni sörfesztivált.

Az Oktoberfest eddigiektől eltérő megnyitóján a jelen levő amerikai főkonzul, Albert C. Humprey és a bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber egyhangúan azon a véleményen voltak, hogy tisztelegni kell a terror áldozatai előtt, de az életnek tovább kell mennie.

Több tradícióval is szakítottak az Oktoberfest megnyitóján: elmaradt a hagyományos színes felvonulás, és a főpolgármester sem ütötte csapra az első hordó sört. Minden csendben elgondolkoztatóan ment végbe. A megnyitón a Changing Times című bluest adták elő.

Az ünnepség ellen lehetséges merénylet árnyékában a fő feladat a biztonságiakra szakad, akik kutyákkal és detektorokkal igyekeznek elejét venni egy ki nem zárható merényletnek.

A bajor belügyminisztérium cáfolta a Focus, német magazin híreit, miszerint az Oktoberfest ellen merénylet van készülőben.

A magazin az FBI információira hivatkozva arról tudósított, hogy merénylők mentőautókkal, vagy tűzoltóautókkal bejuthatnak az ünnepély területére, és ott robbantásos merényletet követhetnek el.

Oktoberfest live cam: 1 2

[origo]