Megölték a papírok nélkül utazó majomkölyköket

A kairói repülőtér egészségügyi ellenőrző személyzete elpusztította azt a gorilla- és csimpánzkölyköt, amelyek gazdája nem tudott az állatokról megfelelő igazoló dokumentumokat felmutatni. A gorilla veszélyeztetett állatfaj. Az indoklás szerint a majmokkal fertőző betegségek kerülhettek volna Egyiptomba, amit egyedül így lehetett kivédeni.

Kairói villájába szerette volna vinni egy egyiptomi nő azt a négyhónapos gorillakölyköt és kis csimpánzt, amelyek végül az egyimptomi főváros repülőterén pusztultak el. A nő Nigériában vásárolta a két majmot, de nem tudott megfelelő egészségügyi igazoló papírokat felmutatni az állatokról - írja az il Nuovo internetes újság.

Nigériában több komoly fertőző betegség is ismert, ezért a repülőtéri személyzet nem engedte be az országba az állatokat. Az asszony rögtön egy állatvédő szervezet munkatársainak segítségét kérte, kisebb botrány is kitört a hivatalnokok és az állatvédők között, de a csapat nem hagyhatta el a repteret. Fölmerült annak a lehetősége, hogy a majmokat visszaszállítják Nigériába vagy a kairói állatkertben elkülönítik őket, de a hivatalnokok végül másképp döntöttek.

Hamarosan arról tájékoztatták a majmok gazdáját, hogy az állatokkal fertőzött vér, bármilyen fertőző betegség juthatott volna Egyiptomba, ezért elpusztították, és a repülőtér közelében elhantolták őket. A gorilla a kipusztulás szélén álló faj.

[origo]