A Vatikán megértené, ha az USA a fegyverekhez nyúlna

A katonai válaszlépésekhez szükséges morális igazolást is megkapta az Egyesült Államok kormánya a Szentszék hétfői üzenetével. A sajtószóvivő azt mondta, hogy a Vatikán ezúttal is a párbeszéd híve, de megértené, ha Amerika állampolgárai védelme érdekében erőszakos eszközökhöz is folyamodna.

"A Vatikán természetesen a békés megoldás híve - mondta hétfőn Joaquin Navarro-Valls sajtószóvivő. A szeptember 11-i terrortámadások után kialakult nemzetközi válság megoldására mindenképp a tárgyalásokat javasolja a Szentszék, de megértené, ha Washington úgy döntene, hogy a fegyverekhez nyúl azért, hogy a jövőben meg tudja védeni állampolgárait a hasonló véres támadásoktól. Elemzők szerint ezzel a katonai válaszlépésekhez szükséges morális igazolást is megkapta az Egyesült Államok kormánya - írja a la Repubblica.

A vatikáni szóvivő hozzátette: "ha valaki hatalmas kárt okozott a társadalomnak, és fennáll a veszélye, hogy a jövőben is elkövethet ilyen súlyos bűncselekményeket, az államoknak joguk van megvédeniük magukat, még ha ehhez erőszakos eszközökhöz kell is folyamodjanak. Előfordul, hogy önvédelem esetén a védekező valaki másnak az életét oltja ki".

A vatikáni bejelentés azután történt, hogy vasárnapi kazahsztáni miséjén a pápa arról beszélt, hogy a terrortámadásokra nem szabad fegyverekkel válaszolni, hanem párbeszédet kell kezdeni. A Fehér Ház vasárnap nem kommentálta a pápai üzenetet. II. János Pál jelenleg is Kazahsztánban tartózkodik.

[origo]