Korlátozzák a permetező-repülőgépek használatát

Az FBI korlátozza a mezőgazdasági permetező-repülőgépek használatát, mivel attól tartanak, hogy USA-ban lévő feltételezett terroristák ezeket a gépeket akarják használni egy következő - vegyi, illetve biológiai - támadáshoz.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy mezőgazdasági légi permetezéssel kapcsolatos leírásra bukkantak annál a férfinál, akit a szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatban tartanak előzetesben. Zacarias Moussaouit Minnesotában tartóztatták le még a terrortámadás előtt okirat-hamisítás gyanúja miatt. A férfi a szeptember 11-i terrortámadás idején is előzetesben volt. Moussaouira ezért terelődött a gyanú, mert pilótaoktatáson vett részt, de nem mutatott érdeklődést a felszállás és leszállás megtanulása iránt.

Múlt héten az FBI leállíttatta a mezőgazdasági permetezőrepülőgépek használatát, ezt mostanra úgy módosították, hogy ezeket a gépeket távol kell tartani a nagyvárosoktól. Az FBI azt kéri a mezőgazdasági gépekkel foglalkozóktól, hogy éberen figyeljenek minden olyan gyanús eseményt, melyek a permetezőgépek használatával, működésük oktatásával kapcsolatos. Azt is kérik a mezőgazdasági cégektől, hogy ha feltűnik nekik egy gyanúsan viselkedő alkalmazott, azonnal értesítsék a helyi FBI-irodákat.

Floridában egy permetezőrepülőgép-szerelő állítja, hogy Mohamed Atta, az egyik terrorista, aki feltételezhetően a World Trade Centernek csapódott egyik gépen volt, két "arab kinézetű" társával kétszer is járt a floridai mezőgazdasági hangárban. "Tudni akarták a gépek kapacitását, hogy mennyi súlyt bírnak el és mennyit fogyasztanak" - mondta a szerelő.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter közölte: nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy a terroristák újabb támadást terveztek biológia, illetve vegyi fegyverek bevetésével - írja a CNN.

Korábban:

Biológiai fegyvert is be akartak vetni a terroristák