Már nem keresnek túlélőket a toulouse-i robbanásnál

Felfüggesztették az eltűntek utáni kutatást annak a vegyi üzemnek a területén, ahol pénteken nagy erejű robbanás történt. Eddig 29 halottat találtak, de ez még emelkedhet az 5 eltűnt ember miatt. 2442-en sebesültek meg, 34 sérült állapota válságos. A detonáció oka még ismeretlen.

Hétfőn reggel felfüggesztették az eltűntek utáni kutatást a Toulouse peremén fekvő vegyi üzem pénteken romhalmazzá vált helyszínén.

A tűzoltó-mentők vezetője szerint úgyszólván semmi esélye, hogy a törmelék alatt eltűntek lennének, miután az AZF telepén a robbanás idején jelen volt összes dolgozót listára vették. A keresést csak abban az esetben újítják fel, ha a céggel kapcsolatban álló valamelyik külső vállalat jelzi, hogy alkalmazottai esetleg az üzem területén tartózkodtak a katasztrófa pillanatában.

Hétfői összesítés szerint a kivételes erejű detonációban 29 ember vesztette életét, 2442 fő sebesült meg, akik közül 782-t kellett kórházba vinni, s 34 sebesült továbbra is válságos állapotban van.

További emberek lehetnek a romba dőlt üzem törmelékei alatt, legkevesebb 5 eltűntről szólnak a jelentések. A helyi mentők tájékoztatása szerint az AZF összes alkalmazottját azonosították, de nem kizárható, hogy az üzemmel kapcsolatban álló szállító és forgalmazó vállalatok képviselői közül néhányan a helyszínen tartózkodtak a szerencsétlenség idején. Mintegy száz tűzoltó szombaton éjjel, héliummal töltött ballonok fénye mellett folytatta a kutatást a romok között, de  újabb áldozatokat nem találtak.

Az anyagi károk egyelőre felmérhetetlenek, de csillagászati összegekre rúgnak. A TotalFinaElf olajkonszern tulajdonában lévő, műtrágya-alapanyagot előállító üzem teljesen megsemmisült, a gyártelep helyén 50 méter átmérőjű 6-10 méter mélységű kráter tátong. Az üzem körzetében fekvő lakóépületek közül 500 lakhatatlanná vált, sok iskola, kollégium megrongálódott, két gimnázium romba dőlt - az egyikben egy tizenéves diák életét vesztette. 3500 lakás maradt áram- és gázszolgáltatás nélkül, 2500 személyt kellett elköltöztetni. A toulouse-i Mirail egyetem kényszerszabadságra küldte 25 ezer hallgatóját.

A földrengés erejű robbanás okait egyelőre teljes homály fedi. A elrendelt vizsgálat semmilyen feltételezést nem zár ki, bár hivatalos részről inkább a véletlen, emberi hibából származó baleset eshetőségét valószínűsítik, ami érthető törekvés az amerikai terrortámadások okozta hangulatban.

Daniel Vaillant belügyminiszter egy hétfői rádiónyilatkozatában szintén a baleset valószínűségére utalt, de elismerte, hogy a nyomozás jelenlegi állásánál ezt nem lehet egyértelművé tenni. Szakemberek viszont kételkednek abban, hogy az önmagában nem robbanásveszélyes, porszerű állagú, könnyen oldódó nitrátammónium külső beavatkozás nélkül ilyen, bombarobbanással egyenértékű detonációt idézhetne elő. A Libération vegyészeket idéz, akik szerint a nitrátammóniumnál nincs kritikus tömeg. Így nem játszhatott tehát szerepet a láncreakció kiváltásában az a tény, hogy a gyár silójában 200 tonnányi vegyi anyagot tároltak, az ugyanis a szabad levegőn párolog, és hamar lehűl. Az anyag jellemző tulajdonsága, hogy csak melegítés hatására - kétszáz fokon - bomlik részeire, s idéz elő ilyen jellegű reakciót. Ehhez egy öngyújtó lángja semmiképp sem elegendő.

A France-Soir nevű bulvárlap információi szerint a szintén Toulouse határába telepített SNPE (lőpor- és robbanószergyártó vállalat) az előző hetekben figyelmeztetést kapott - utalása szerint a belbiztonsági rendőrségtől - vegyi üzemeket fenyegető terrorista veszélyről. A lap tudni véli azt is, hogy egy bevallottan szélsőjobboldali szervezet - az SOS - Racaille - szeptember 19-én, a szomszédos toulouse-i üzemben bekövetkezett robbanás előtt két nappal postázott üzenetében hasonló figyelmeztetés szerepelt, érdekes azonban, hogy a levél csak pénteken jutott el a címzetthez.

A France-Soir nem zárja ki, hogy olyan levélről van szó, amellyel szélsőjobboldali körök akartak feszültséget kelteni. Megjegyzi, hogy végül is nem a hadianyaggyártó SNPE-t, hanem a műtrágyaipari terméket előállító AZF-et érte a pusztító katasztrófa a 650 ezer lakosú nagyváros peremén.

Korábban:

Eddig 29 halottat találtak a toulouse-i gyárrobbanás után