Bujdokló vallási vezető vagy titkosügynök: Omar, a tálibok vezére

A tálibok titokzatos vezetőjéről ellentmondó hírek és legendák keringenek. Egyesek még létezését is megkérdőjelezik a meglepően fiatal, rejtett életű vallási vezetőnek. A molla még csak negyvenéves lesz jövőre, ha igazak a születési idejéről szóló hírek.

A BBC titokban készült
felvétele Omar molláról
A titokzatos Mollar Mohamed Omar molla (másnéven: Amír-ul-Mominen - "a hűek parancsnoka") sosem mutatkozik a nyilvánosság előtt, egyesek még létezését is megkérdőjelezik. Mások úgy vélik, a molla csupán egy báb, akit a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) képzett ki és irányít. Születési helye is viták tárgyát képezi. Uruzgánban vagy Kandahárban született 1962-ben. Pakisztáni iszlám iskolákban tanult, mielőtt bekapcsolódott volna a szovjetek elleni harcokba a '80-as években. Állítólag fél szemét is ezekben a harcokban vesztette el mint a Harakat-i Inkiláb-i Iszlámi Párt egyik parancsnoka.

Kezdetekben követői azt a történetet terjesztették róla, hogy egyszer maga Mohamed látogatta meg őt álmában. A próféta az elbeszélők szerint arra szólította fel hívét, hogy teremtsen békét Afganisztánban. Omar ekkor döntött úgy, hogy embereket toboroz, és harcot kezdeményez a Rabbani-kormány ellen. Másik legenda is övezi személyét. E szerint egy kettős lányrablás miatt szervezte azt a 16 fős csapatot 1994-ben, amelyből kinőtt a talibán. A sikeres szabadítás után százával jelentkeztek hozzá tanulók a különböző afganisztáni és pakisztáni iszlám iskolákból.

A molla szoros kapcsolatokat tart fenn Oszama bin Ladennel, a szeptember 11-i Amerika-ellenes támadások és más korábbi terrorcselekmények fő gyanúsítottjával. Omar eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy eleget tegyen annak a többszöri amerikai kérésnek, hogy adja ki Bin Ladent. A molla azzal utasította el az amerikai igényeket, hogy bin Laden az afgán nemzet vendége.

A források szerint Mohamed Omar négy feleségével Kandahárban él, noha Afganisztán hivatalos fővárosa Kabul. Visszahúzódó életet él, alig mutatkozik a sajtó nyilvánossága előtt, ezzel hozzájárulva a személye körüli találgatásokhoz. Jellemző, hogy összesen egy képet lehet róla találni az interneten, az is a BBC egy titkos felvétele. Források szerint eddig mindössze két nyugatinak sikerült vele találkozni. Omar az uléma bin Laden kiadásáról folytatott tanácskozásán sem jelent meg, csupán képviselőjét küldte el.

[origo]