Moszkva fegyvereket szállít az afgán ellenzéknek

Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, hogy Oroszország fegyvereket fog szállítani az afgán ellenzéknek. Az ország feletti légi folyosót ugyanakkor csak humanitárius segélyek számára biztosítják, az amerikai harci gépek nem repülhetnek át Oroszország felett.

Oroszország fegyvereket szállít a tálibellenes erőknek, s megnyitja légterét a humanitárius segélyek szállításához az antiterrorista akciók afganisztáni körzeteibe - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin közölte, hogy Moszkva szélesíteni fogja együttműködését a Burhanuddin Rabbani vezette, nemzetközileg elismert afgán kormánnyal, s fegyveres erőinek - vagyis a tálibok ellen harcoló Északi Szövetség hadseregének - kiegészítő segítséget nyújt fegyverzet és harci technika szállításával.

A moszkvai külügyminisztérium eközben előkészületeket tesz, hogy a feszültség további éleződése esetén Pakisztánból kimenekítse az orosz állampolgárokat.

Az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztán hétfőn megerősítette, hogy együtt fog működni Washingtonnal a terrorizmus elleni harcban, de csak azzal a feltétellel, hogy az ország biztonsága ettől nem szenved csorbát - jelentette ki a taskenti védelmi minisztérium egyik illetékese.

Türkmenisztán hétfőn azt jelentette be, hogy amerikai kérésre légi folyosót nyit az Afganisztánnak szánt "humanitárius segélyeknek". Szaparmurat Nijazov türkmén elnök ugyanakkor országa semlegességét hangoztatta az Afganisztán nagy részét ellenőrző tálibok és az ellenzéki Északi Szövetség fegyveres viszálya tekintetében.

Tádzsikisztán hétfőn határozottan cáfolta azokat a sajtójelentéseket, hogy az ország területére amerikai harci gépek és kommandósok érkeztek, hogy innen afganisztáni területre hatoljanak majd be. A dusanbei védelmi tárca arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok nem is kérte az ország légterének és területének használatát az antiterrorista akciókhoz.