Napokon belül bizonyítékokkal szolgálnak bin Laden ellen

Colin Powell külügyminiszter bejelentette: az USA néhány napon belül bizonyíték-összeállítást hoz nyilvánosságra, amely alapján bin Ladent bíróság elé lehet idézni. A bizonyítékok megnyugtathatják mind a szövetségeseket, mind az amerikai népet, hogy nem boszorkányüldözés folyik. Az afganisztáni tálib vezetés is ahhoz a feltételhez kötötte bin Laden kiadatását, hogy az Egyesült Államok bizonyítékokkal szolgál.

Az amerikai külügyminiszter, Colin Powell azt ígérte, hogy az Egyesült Államok hamarosan bizonyítékokat hoz nyilvánosságra, amelyek elegendőek lesznek ahhoz, hogy Oszama bin Laden, mint az amerikai terrortámadások első számú gyanúsítottja ellen eljárást indíthassanak. A bejelentést hétvégén tette a külügyminiszter, a bizonyítékokat pedig néhány napon belül ígéri.

Condoleezza Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy az Egyesült Államok "alá fogja támasztani álláspontját" szövetségesei, barátai, illetve az amerikai nép előtt. A bizonyíték-összeállítástól a nemzetközi összefogás megerősödését is várják, mert ebből mindenki láthatja majd, hogy Amerika a helyes úton halad a terrorizmus megfékezéséhez - írja a BBC.

Az afganisztáni tálib vezetés ahhoz a feltételhez kötötte bin Laden kiadatását, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítékokkal kell alátámasztani, hogy valóban az Afganisztánban menedéket nyert férfi - és az irányítása alatt álló al-Kaida hálózat - a felelős a szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrortámadásokért.

Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője a napokban még azzal utasította ell a kérést, hogy a bizonyítékok közlésével egyben tájékoztatást nyújtanának az Egyesült Államok ellenségeinek. Powell vasárnap az NBC tévéhálózatnak azt mondta, hamarosan összeállítanak egy dokumentumot, amely összegzi a titkosszolgálati és a bűnüldöző szervek által gyűjtött értesüléseket, amely egyelőre elegendő lesz bizonyítéknak.

[origo]