Spanyolországban is merényletet tervezett bin Laden

Dél-spanyolországi NATO-támaszpontok ellen is merényleteket tervezett bin Laden. A tervek szerint robbanóanyaggal megrakott motorcsónakokkal ütköztek volna atommeghajtású hadihajóknak. A dél-spanyolországi NATO-támaszpontok azért lehetnek arab terroristák célpontjai, mert földrajzi és stratégiai helyzetüknél fogva alkalmasak arra, hogy a Perzsa-öbölbe tartó amerikai harci repülőgépek és hadihajók ott technikai és logisztikai megállót tartsanak.

Merényletet tervezett tavaly decemberben a dél-spanyolországi Cádiz közelében fekvő NATO-támaszpont, illetve az ott állomásozó amerikai hadihajók ellen bin Laden - írta a madridi La Razón hétfői száma amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

Azt a terrorcselekményt is öngyilkos merénylők vitték volna véghez, úgy hogy robbanóanyaggal megrakott motorcsónakokkal atommeghajtású hadihajóknak ütköztek volna. Az adott időpontban a tervek szerint tíz amerikai hadihajó érkezett volna a hadikikötőhöz, de annak területén kívül, a nyílt tengeren horgonyzott volna, mivel a támaszpont védett kikötője tele volt. A tervezett merénylet hasonló lett volna ahhoz, amit bin Laden egyik terrorcsapata 2000. október 12-én vitt véghez a jemeni Aden kikötőjében, és amelynek következtében 17 amerikai tengerész életét vesztette, és 30 megsebesült.

A merényletet a hírszerzés jelentéseinek segítségével sikerült megakadályozni, a hajók másutt kötöttek ki. A La Razón értesülései szerint "az észak-amerikai kémszervezet tisztjei azonban meglepődtek azon, hogy milyen magas szintű információval rendelkeznek az arab terroristák: bin Laden emberei tökéletesen ismerték a támaszpont védelmi rendszerének hibáit, és pontosan tudták, hogy kerülhetik el, hogy a spanyol partőrség alakulatai, illetve radarjai felfedezzék jelenlétüket".

A dél-spanyolországi NATO-támaszpontok azért lehetnek arab terroristák célpontjai, mert földrajzi és stratégiai helyzetüknél fogva alkalmasak arra, hogy a Perzsa-öbölbe tartó amerikai harci repülőgépek és hadihajók ott technikai és logisztikai megállót tartsanak, és akcióik közben szükség esetén akár vissza is járjanak oda. Így volt ez az öbölháború idején is, a mostani, New York-i és washingtoni terrorcselekményeket követően pedig a spanyol kabinet újfent engedélyt adott Washingtonnak a támaszpontok használatára.

A rotai támaszpont - 2357 hektáros területével - a legnagyobb NATO-támaszpont egész Európában és Afrikában. Amellett, hogy ellenőrzése alatt tartja az egész Földközi-tenger harcirepülőgép- és hadihajó-forgalmát, a támaszpont olyan elektronikus berendezéssel is rendelkezik, amely révén aktívan részt tud venni az Észak-Afrikában tevékenykedő iszlám terroristák megfigyelésében.