Tiltakoznak a románok az irredenta CD ellen

Tiltakozik a román kormány amiatt, hogy Magyarországon a parlament pénzügyi támogatásával revizionista dalokat tartalmazó CD-lemez jelent meg. A román kormány felháborodása annyiban félreértésen alapul, hogy a revizionista CD-t nem támogatták állami pénzből, bár a CD-t kiadó szervezet valóban kapott 180 ezer forintot, hogy abból finanszírozza működését.

A román tájékoztatási miniszter hétfő reggel közölte: kormánya tiltakozik amiatt, hogy Magyarországon állami támogatásból Aktualizált revízió dalok címmel CD jelent meg. Vasile Dincu szerint a magyar kormánynak sokkal többet kellene tennie azért, hogy csökkenjen az irredenta propaganda.

Néhány román újság hétfőn címoldalas hírekben számolt be arról, hogy a magyar kormány revizionista dalokat tartalmazó CD-lemez megjelenését szponzorálja. Az újságokban megfogalmazott vélemények szerint ez ellentétes a státustörvény szellemével, mely a két ország közti jó együttműködésre helyezi a hangsúlyt.

Az Aktualizált revíziós dalok multimédiás CD-t a MIÉP XI. kerületi társszervezete, az Ifjú Magyarok Egyesülete adta ki. A borítón támogatóként szerepel az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága, az Ifjúsági és Sportminisztérium és a XI. kerület polgármestere. Kiderült, az Országgyűlés 180 ezerrel támogatta a szervezetet, az azonban nem volt világos, hogy ebből a pénzből finanszírozták-e az irredenta CD-t. Ezért Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottságának Ellenőrző Albizottsága vizsgálatot indított az ügyben. Múlt héten a bizottság arra jutott, hogy Országgyűléstől kapott 180 ezer forintot működési költségekre költötték, a beadott dokumentumokat a bizottság szakértői megfelelőnek találták.

A román kormány mostani felháborodása azért meglepő, mert a revizionista CD-ről szóló első hírek már több mint egy hónapja jelentek meg, és azóta kiderült, hogy hogy magát a revizionista dalokat tartalmazó CD-t nem támogatták állami pénzből. Annyi igaz, hogy az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága és az Ifjúsági és Sportminisztérium a CD-t kiadó Ifjú Magyarok Egyesületét támogatta.

[origo]