Újfajta azonosítórendszert is bevezetnek az amerikai reptereken

Az amerikai kormány az Egyesült Államok repülőterein a beszálló pultokhoz különleges kamerák fölszerelését indítványozta. Az újfajta készülékek olyan pontossággal ismerik fel az emberi arcvonásokat, hogy azok ugyanúgy alkalmasak lesznek azonosításra, mint az ujjlenyomatok rajzai.

A jövőben az amerikai repülőtereken a biztonsági rendszerbe újabb készülékeket illesztenek. A FaceIt nevű gépek scannerhez hasonlóan "letapogatják" az emberek arcát és az elkészült képet összehasonlítják a rendőrség központi nyilvántartásában szereplő arcképekkel.

A rendszert az amerikai kormány kívánja bevezetni a repülőtereken, méghozzá néhány héten belül. A készülékek a beszállópultoknál már működő kamerákhoz csatlakoznának. A főpróbát a bostoni Logan repülőtéren fogják elvégezni, ahonnan a WTC tornyaiba csapódott két repülőgép indult.

A gépek állítólag tévedhetetlenül fölismerik a már rendszerben szereplő terroristák, vagy körözött személyek arcvonásait, akár több év után is. Az eljárás ugyanazon az elven alapszik, mint amivel az ujjlenyomatokat is felhasználják a gyanúsítottak azonosítására.

[origo]