Csak egy szerb tömörülés indul a koszovói választásokon

Egyetlen koszovói szerb tömörülés, a Visszatérés elnevezésű polgári kezdeményezés képviseli az összes érdekeltet a novemberi koszovói tartományi választásokon.

Daan Everts, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) koszovói missziójának a vezetője bejelentette, hogy a Visszatérés képviseli az összes, Koszovóban és a tartományon kívül élő koszovói szerbet. A szervezetet a kormányzó Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) támogatja.

A Visszatérés hétfőn jegyeztette be magát a parlamenti választásokon induló szervezetek listájára. Mint a nevéből is adódik, a szervezet azt kívánja elérni, hogy a szerb lakosság ne hagyja el végleg Koszovót, hanem a menekültek visszatérését szorgalmazza. A polgári kezdeményezés programjának másik sarkalatos pontja, hogy meg kell teremteni a szerbek és a nem albán nemzetiségűek biztonságát és szabad mozgását a tartományban. A szervezet az eltűntek sorsával is foglalkozni kíván.

Everts - aki egyben a koszovói választási bizottság vezetője - a Koha Ditore koszóvói lapnak elmondta: a Visszatérés regisztrálása nem jelenti azt is, hogy a koszovói szerbek részt is vesznek a választásokon. Szerinte a szervezet bejegyzésével a szerb lakosság tiszteletben kívánta tartani a választási folyamatot, de a voksoláson való részvételt továbbra is ahhoz köti, hogy teljesüljenek a koszovói szerbek követelései (amelyek egyébiránt egybecsengenek a Visszatérés programjában megfogalmazott célokkal).

Az EBESZ misszióvezetője megelégedéssel fogadta, hogy mintegy 170 ezer koszovói szerb - közülük 104 ezer a tartományon kívül élő menekült - választási névjegyzékbe vette a nevét. A dél-szerbiai tartományban október 3-án kezdődik a másfél hónapig tartó választási kampány, de mind ez idáig nem tudni, hogy a koszovói szerbek részt vesznek-e a választáson. A koszovói szerb szervezetek Belgrád döntésére várnak, noha a határozat senkire nézve sem lenne kötelező érvényű.

Belgrád egyelőre amolyan népszámlálásnak tekintette a választásokra való jelentkezést, mert úgy vélte: a világ csak így tudhatja meg, hogy mekkora valójában a koszovói szerb közösség lélekszáma. A szerb menekültek Koszovóba való visszatéréséről gyakorlatilag beszélni sem lehet, mivel az elmúlt két év alatt alig nyolcvanan tértek vissza a dél-szerbiai tartományba, miközben a menekültek száma meghaladja a kétszázezret.

Az eltűntek sorsának felderítése is vontatottan halad. Csak most kedden született elvi megállapodás a koszovói ENSZ-misszió és Belgrád között arról, hogy közösen foglalkoznak az eltűntek sorsával. Belgrád a megállapodást első lépésnek tekinti abban a folyamatban, amely révén intézményes keretet kap Jugoszlávia és a koszovói nemzetközi misszió kapcsolata. A megállapodást két héten belül írják alá Pristinában.