Találkozik Arafat és Peresz szerdán

Szerdán találkozik az izraeli külügyminiszter a palesztin vezetővel. Arafat a találkozó miatt lemondta szíriai látogatását.

Simon Peresz izraeli külügyminiszter szerdán találkozik Jasszer Arafat palesztin elnökkel. Ezt telefonon közölte Ariel Saron izraeli kormányfő brit kollégájával, Tony Blairrel - tájékoztatott a londoni miniszterelnöki hivatal.

A bejelentés előtt Jeruzsálemben egy magát megnevezni nem kívánó nyugati diplomata már felfedte a találkozóról szóló döntést. A tárgyalások helyszínét egyelőre nem közölték.

A találkozót már jó ideje szervezik - időnként elhalasztják. Legutóbb vasárnapra tűztek ki időpontot, ám Saron végül megakadályozta Pereszt abban, hogy Arafattal találkozzon.

Jasszer Arafat mára tervezett szíriai látogatását az utolsó pillanatban lemondták, és a jelentések szerint a palesztin vezető Gázába ment. Arafat a jordániai főváros, Ammán repülőterén kapta kézhez a halasztást kérő szíriai üzenetet - közölte Attalla Hairi, a Palesztin Hatóság ammáni képviseletének helyettes vezetője.

Arafat nyolc év óta nem járt hivatalos látogatáson Szíriában. Útja az 1993-as izraeli-palesztin békemegállapodás miatt kiéleződött nézeteltérések elsimítását szolgálta volna. Arafat Szíria támogatását szeretné elnyerni a mostani izraeli-palesztin válságban.

A palesztin rádió híradása szerint Arafatot a reggeli órákban kétszer is felhívta Colin Powell amerikai külügyminiszter. A Jediót Ahronót izraeli napilap keddi számában pedig tudni véli, hogy az amerikaiak hétfőn Arafatot arra buzdították, hogy mondja le szíriai útját és még a szerda este kezdődő Jóm Kippur zsidó ünnep előtt találkozzon Peresszel.

Arafat szíriai látogatását eredetileg szeptember 12-ére tűzték ki, de az egyesült államokbeli merényletek miatt először szeptember 19-ére, majd keddre halasztották.

Korábban:

Elhalasztották a vasárnapi Arafat-Peresz találkozót

Az Arafat-Peresz találkozó előkészületei

Nincs döntés az Arafat-Peresz találkozóról

A tűzszünet betartására utasított Arafat