A gépeltérítők arab ismerőseit tartóztatták el

Elrendelték San Diegóban három arab férfi letartóztatását. Azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban álltak a repülőgép-eltérítőkkel.

Egy amerikai bíróság elrendelte kedden az egyesült államokbeli San Diegóban három arab származású férfi letartóztatását. Mindhármukat azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban álltak azokkal a repülőgép-eltérítőkkel, akik végrehajtották szeptember 11-én az amerikai védelmi minisztérium elleni terrortámadást.

Az ügyben illetékes szövetségi bíró, Ruben B. Brooks nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva elrendelte, hogy az ügyész, illetve a gyanúsítottak ügyvédje ne beszéljen a nyilvánosság előtt az eset konkrétumairól. A bíró azt is kimondta, hogy a három férfit óvadék ellenében sem lehet szabadlábra helyezni az eljárás folyamán.

A három szóban forgó férfi egyetemi hallgató, közülük egy Jordániából, egy Szaúd-Arábiából, egy pedig Szomáliából vagy Jemenből származik. Konkrét bűncselekménnyel nem vádolják őket, egyelőre "csak" azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban álltak a Pentagon épületére zuhant Boeing-737-es repülőgépet eltérítő terroristák egyikével, vagy talán mindegyikkel.

Másfél héttel ezelőtt már letartóztattak San Diegóban egy arab származású férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzügyi támogatást nyújtott a légi kalózoknak.

Korábban:

Első vádemelés a terroristák segítői ellen