Az USA egy külügyminisztériumi tisztségviselője őszintének nevezte az orosz elnök csecsenekhez intézett javaslatát. Továbbá reméli, hogy a csecsen vezető is elkötelezett a válság megoldásában.

A terrorizmus elleni hadjáratához orosz támogatást is igénybe vevő Egyesült Államok egy vezető külügyminisztériumi tisztségviselője "őszintének" nevezte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök csecsenekhez intézett tárgyalási javaslatát, és a nemzetközi terrorizmussal való szakításra szólította fel a csecsen lázadókat.

A neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő, kifejezte reményét, hogy Aszlan Maszhadov csecsen vezető "gyors válasza azt jelzi: ő is őszintén elkötelezett a Kaukázus tartós békéjének megteremtése iránt". A nyilatkozó olyan jelentéseket idézett, amelyek szerint Maszhadov hétfőn elfogadta Putyin tárgyalási javaslatát, s úgy fogalmazott, hogy ez "hosszú hónapok óta az első pozitív fejlemény ebben a konfliktusban. Ugyanakkor a csecsen félnek haladéktalanul és feltétel nélkül meg kell szakítania a kapcsolatokat mindazokkal, akik a nemzetközi terrorizmus hálózatához kötődnek" - mondta.

A külügyi tisztségviselő azt is megemlítette nyilatkozatában, hogy a szeptember 11-i terrortámadásról értesülve Putyin orosz elnök elsőként hívta fel George W. Bush amerikai elnököt.