Egy bolgár üzletember szerint Oszama bin Laden hívei megkíséreltek atomhulladékot vásárolni a bulgáriai Kozloduj atomerőművétől.

Mint a próbálkozásról beszámoló 50 éves bolgár üzletember elmondta, a terroristavezér feltételezett bizalmasai ebből a célból kapcsolatba léptek vele. AZ Ivan Ivanov álnéven nyilatkozó férfi - saját adatai szerint - az Egyesült Arab Emírségekben, Pakisztánban, Indiában és Srí Lankán dolgozott. Mint elmondta, április 10-én egy vallási gyűlést követően pakisztániak mutatták be bin Ladennak. A következő nap egy fiatal arab mérnök felkérte, hogy közvetítőként vásároljon atomhulladékot a kozloduji atomerőműből. Ennek fejében állítólag 200 ezer dollárt ajánlottak a bolgár férfinak.

A bolgár atomenergia-hatóság egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a kozloduji atomerőmű reaktorának hulladékából nem lehet atombombát készíteni. A nukleáris hulladékot az erőmű területén biztonságosan tárolják, és később Oroszországba szállítják, nem pedig egyéni érdeklődőknek értékesítik.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pénteken Bécsben arra figyelmeztetett, hogy terroristák hagyományos robbanóanyagból és atomhulladékból olyan bombát készíthetnek, amely képes egész városokat radioaktív sugárzással beszennyezni.