Romeltakarítás New Yorkban

Továbbra is csak különleges engedéllyel lehet belépni a New York-i romterületre. A környéken tilos fényképezni, és Manhattan jó részébe reggel hattól éjfélig nem mehetnek be olyan gépkocsik, amelyekben csak egy ember ül. A romeltakarítás mellett szerdán megkezdődött a szükséges több mint hatezer halotti bizonyítvány kiállítása.

New Yorkban szerdán megkezdődött a halotti bizonyítványok kiállítása a 15 nappal korábban elkövetett merényletek áldozatairól. A dokumentumok elkészítésében hetvennél is több ügyvéd vesz részt, őket államköltségen alkalmazzák.

Több mint hatezer okmány kiadására számítanak. A városban a halottak és eltűntek legfrissebb hivatalos száma 6347, ebből 300 holttestet találtak meg, és 232-t azonosítottak. A város és az állam megkönnyítette az életbiztosítások felvételét, a bankszámlákhoz való hozzáférést a családtagoknak.

A mintegy hat hektárnyi romterületre továbbra is csak különleges engedéllyel lehet belépni, de a környező utcák már majdnem teljesen a megszokott képet mutatják. Újra nyitva vannak az üzletek, a vendéglők teraszaira ismét ki lehet ülni.

A romokat teherautókon a Hudson folyóhoz viszik, ahol daruval uszályokba rakják. Becslések szerint 1,2 millió tonna vasbeton törmeléket kell összeszedni, ami legalább fél évig tart majd. A romeltakarítást még mindig óvatosan végzik, bár már nincs remény arra, hogy túlélőket találjanak. Élve csak az első két nap altt sikerült öt embert kimenteni. Ha a munkások emberi testrészre bukkannak, azonnal leállnak, és odahívják a mentőket, akik azután alapos vizsgálatot folytatnak.

A környéken tilos fényképezni. A város polgármestere ezt még kedden rendelte el, arra hivatkozva, hogy bűncselekmény helyszínéről van szó. A tilalom a sajtófotósokra nem vonatkozik.

Rudolph Giuliani szerdán a közlekedést is korlátozta a belvárosban: Manhattan jó részébe reggel hattól éjfélig nem mehetnek be olyan gépkocsik, amelyekben csak egy ember ül. A tilalmat nem részletezett biztonsági megfontolásokkal és a torlódások felszámolásának szándékával indokolták. A sziget bejáratánál a rendőrség ellenőrző pontokat állít fel.