Az al-Kaida bin Laden halála után is tovább harcol

Oszama bin Laden szervezetét és hadseregét sűrű homály fedi. Egy amerikai tévécsatorna még a szeptember 11-én történt terrorcselekményeket megelőzően titkos helyen interjút készített az al-Kaida egykori katonájával. Az ABCNews a férfi nevét biztonsági okokból nem közlölte.

Az al-Kaida egykori harcosa úgy tudja, hogy a terroristavezérnek jelenleg is több mint 3000 fegyverese van világszerte, és nem csupán Afganisztánban, de Pakisztánban, Szaúd-Arábiában, Kanadában, sőt Európában is tart fenn kiképző táborokat. Bin Laden egykor hű katonája, aki hogy lojalitását bizonyítsa maga is a frontvonalban harcolt, egy afganisztáni kiképző bázison tanulta a terrorizmus "mesterségét". Csoportja tagjai a kiképzés után a világ különböző pontjaira széledtek szét. Bár sokan maradtak Afganisztánban, azóta számos katonatársa él Angliában, Olaszországban, Kanadában és Egyiptomban is.

A férfi szerint bin Laden nem riad vissza terroristái bevetésétől. Valószínűnek tartja, hogy következő terve Omar Abdul-Rahman sejk kiszabadítása irányul, aki jelenleg maximális biztonsági intézkedések mellett börtönben ül, miután bűnösnek találták az 1993-as, szintén a Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett bombamerényletben.

A volt katona szerint bin Laden tudatosan készül a mártírhalálra. "Tudja, hogy az Egyesült Államok végezni fog vele és komolyan tart is ettől." Bin Laden nagyon óvatos, egyetlen helyen sem tartózkodik 48 óránál tovább, és folyamatosan cseréli az autóit és buszait is. Utazásaihoz leginkább egy nagyon régi Mercedes buszt használ, hiszen arról senki sem gondolná, hogy az ő tulajdona.

A riporter kérdésére, hogy mi történne az al-Kaida terrorszervezettel, amennyiben bin Laden meghal, a férfi egyértelmű választ adott. "A szervezet akkor is tovább működne, hiszen bin Ladennnek rengeteg embere van. Ott van például a helyettese, a fiai és más emberei is, akik mind ugyanazért az ügyért dolgoznak, amelyért bin Laden is harcol."

[origo]