Berlusconi megsértette az iszlám kultúrát

Az Arab Liga bocsánatkérést vár az olasz kormánytól Silvio Berlusconi miniszterelnök kijelentése miatt. Berlusconi állítólag azt mondta, hogy a nyugati civilizáció magasabb rendű az iszláménál.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök támadások kereszttüzébe került németországi látogatása idején tett kijelentései miatt, amelyek szerint a nyugati kultúra magasabb rendű az iszláménál. "Tisztában kell lennünk kultúránk magasabbrenbdűségével... Nálunk tiszteletben tartják az emberi, vallási és politikai jogokat, ellentétben az iszlám országokkal". Így idézik az olasz kormányfőt a németországi látogatásról tudósító csütörtöki napilapok, beszámolva Berlusconinak arról a kijelentéséről, amely szerint a Nyugatnak kulturális értelemben folytatnia kell a "népek meghódítását", eljuttatva őket a demokrácia partjaira, mint ahogy azt tette a kommunista világgal és az iszlám világ egy részével. De ez utóbbi vallásnak egy másik része megmaradt a XV. századi szinten - fűzte hozzá az olasz kormányfő, aki ráadásul bizonyos találkozási pontokat vélt felfedezni az iszlám fundamentalizmus és a globalizációellenes mozgalom között.

Az Arab Liga bocsánatkérést vár az olasz kormánytól Silvio Berlusconi miniszterelnöknek a nyugati kultúrfölényről tett kijelentései miatt. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára csütörtöki kairói sajtóértekezletén rasszistának minősítette az olasz kormányfő szavait és úgy vélte, hogy azokkal Berlusconi "átlépte a józan ész és a tisztesség határát". Az arab vezető Louis Michel belga külügyminiszterrel közös sajtóértekezletén fejezte ki felháborodását Silvio Berlusconi nyilatkozata miatt.

Louis Michel belga külügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek tulajdonított kijelentést. Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Belgium külügyminisztere - hozzátéve, hogy előbb utána kell néznie, valóban mondott-e ilyesmit az olasz kormányfő - kijelentette: "Csak egy dolgot tudok mondani: az Európában vallott értékek nem hatalmaznak fel bennünket arra, hogy úgy gondoljuk, civilizációnk magasabb rendű egy másiknál. Nem ez az, amiben hiszünk."

A belga miniszterelnök, mielőtt az EU képviseletében Washingtonba indult, hogy tárgyaljon George Bush amerikai elnökkel, úgy nyilatkozott a belga sajtó előtt, el sem tudja képzelni, hogy valóban ezeket mondta Berlusconi, amiket a lapokban idéztek tőle. Az ilyen kijelentések szerinte megalázóak az iszlámra nézve, csak távolíthatják egymástól a nyugati és a muzulmán világot éppen akkor, amikor széles frontot kellene létrehozni a nemzetközi terrorizmussal szemben.

Paolo Bonaiuti olasz miniszterelnöki szóvivő a bírálatokra így válaszolt: aki jóhiszeműen értékeli Berlusconi szavait, az bizonyára megértette, mit akart mondani a miniszterelnök.