Bush maximálisan bízik a CIA-ben

Az amerikai elnök a CIA munkatársai előtt mondott beszédében azt mondta, hogy maximálisan bízik mind a hírszerző hivatalban, mind annak vezetőjében. Az elmúlt két hétben igen éles támadások érték a szervezetet, amiért nem értesült időben a páratlan méretű terrortámadások előkészületeiről.

Komoly kritikák érték a CIA-t az elmúlt két hétben politikusok, közéleti személyiségek, újságírók részéről. A hírszerző hivatalt azért támadták, mert sokak véleménye szerint többek között azért következhettek be a szeptember 11-i merényletek, mert a hírszerzők nem voltak a helyzet magaslatán. Az amerikai sajtó még arra is kísérletet tett, hogy megvizsgálja a CIA által leginkább elhanyagolt területeket.

George Bush azonban kiállt George Tenet, a hivatal vezetője mellett, akit még az előző elnök, Bill Clinton nevezett ki. Bush a szervezet több száz munkatársa előtt tartott beszédet a Virginia állam-beli központban, és azt mondta, hogy maximálisan bízik mind a hírszerző hivatalban, mind annak vezetőjében.

A CIA-központban tett látogatása előtt néhány órával Richard Shelby republikánus szenátor élesen bírálta a Tenet vezette intézményt, és azt mondta, hogy a jelenlegi igazgató helyére olyan kaliberű emberek illenének, mint Colin Powell külügy-, vagy Donald Rumsfeld védelmi miniszterek. Nem követelte azonban George Tenet leváltását, mondván az teljes egészében az elnök hatásköre és felelőssége.

[origo]