Halilovic ártatlannak vallotta magát

Ártatlannak vallotta magát a délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék előtti első meghallgatásán Sefer Halilovic, a boszniai muzulmán-horvát föderáció (hivatalos nevén Bosznia-Hercegovina Föderáció) volt szociális és menekültügyekben illetékes minisztere.

Sefer Halilovic

A most 49 éves Halilovicot - aki az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban a muzulmán közösség főparancsnokaként szolgált -, a hágai törvényszék azzal vádolta, hogy felelős azokért az 1993 szeptemberében Grabovicában és Uzdolban történt tömeggyilkosságokért, amelyeknek több mint hatvan boszniai horvát polgári személy esett áldozatául.

A bosnyák hadsereg nyugalmazott tábornoka az eddigi legmagasabb rangú boszniai muzulmán vezető, akinek a Nemzetközi Törvényszék elé kellett állnia. A hét elején önként adta fel magát a hágai testületnek. A Nyugat-barát boszniai kormány megalakulása után Sefer Halilovic a szociális és menekültügyi tárca vezetője maradhatott, de a hétfői kormányülésen leváltották őt ebből a tisztségből.

Korábban:

Bosnyák vádlott érkezett Hágába