Jesse Jacksont meghívták a tálibok

Jesse Jackson amerikai polgárjogi vezető megbeszélésekre szóló meghívást kapott az afganisztáni tálibok pakisztáni nagykövetétől. Omar molla szerint Jackson ajánlkozott, de elfogaják közvetítőnek.

Jackson szerdán egy rádióinterjúban jelentette be, hogy megbeszélésekre szóló meghívást kapott az afganisztáni tálibok pakisztáni nagykövetétől, de még nem döntötte még el, hogy elmegy-e Afganisztánba. Hozzátette: az ügyben szeretne tárgyalni több amerikai és más nemzetiségű személyiséggel, hogy kikérje véleményüket. A megkérdezendő személyek között van Jimmy Carter egykori amerikai elnök és Kofi Annan ENSZ-főtitikár. Az NBC amerikai tévétársaságnak ugyanakkor Jackson úgy nyilatkozott, hogy nincs kedve Afganisztánba menni, meglepte, hogy hozzá fordultak. Úgy tűnik a tálibok megoldást keresnek, mert nyakukon a kötél.

A CBS televíziónak Jackson arról beszélt, hogy amint eljutott hozzá a felkérésről szóló üzenet, azt továbbította Colin Powell amerikai külügyminiszterhez, akivel meg is beszélte annak tartalmát. Az ügyben  tanácskozott Condoleezza Rice asszonnyal, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával is.
Mindkét politikus felhívta a figyelmét: világosak Washington követelései, és álláspontjuk szerint ki kell adni Oszama bin Ladent és hellyetteseit az Egyesült Államoknak, különben igazi háborút zúdul a nyakukba.
Jackson szólt arról is, hogy George Bush elnök türelemmel és szívóssággal jár el az ügyben, jó úton halad - tette hozzá. Az Egyesült Államoknak van katonai ereje, bár diplomáciája elszakadt a valóságtól és hiányosságai is vannak a felderítésben - fejtette ki végezetül az amerikai polgárjogi személyiség.

Jackson döntése előtt szeretne találkozni George Bush elnökkel, hogy megbeszélje vele a dolgot. Ari Fleischer fehér házi szóvivő nem kívánta kommentálni Jackson nyilatkozatát, csak megismételte, hogy Bush nem szándékozik tárgyalásokba bocsátkozni a tálibokkal.

Az amerikai polgárjogi vezető többször tevékenykedett már nemzetközi közvetítőként. 1990-ben túszokat hozott ki Irakból és Kuvaitból, 1999-ben pedig három amerikai katona szabadulását eszközölte ki Jugoszláviában.

Mohammed Omar molla, az Afganisztánban hatalmon lévő tálib mozgalom vezetője elfogadja Jesse Jackson amerikai polgárjogi személyiség közvetítési ajánlatát - közölte csütörtökön a tálib kormány pakisztáni nagykövete. A diplomata szerint nem a tálibok hívták meg Jesse Jacksont,
hanem az amerikai politikus ajánlkozott fel, hogy kész közvetíteni, és ezt Omar molla elfogadta.