Lejár a moszkvai ultimátum Csecsenföldön

Az orosz elnök ultimátumának lejárta előtt csupán néhány csecsen fegyveres adta meg magát. A csecsenek a határidő meghosszabbítását kérik. Moszkva és a szakadárok közötti ellentét továbbra is megakadályozza a tárgyalásokat.

Csupán néhányan jelentkeztek szerda estig a csecsenföldi hatóságoknál, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívására leadja fegyverét. Csütörtök este jár le a 72 órás ultimátum, amelyet Putyin adott a csecsenföldi szakadárok lefegyverzésére.

Az orosz elnök ígérete szerint azok, akik önként megadják magukat, mentesülnek a felelősségrevonás alól, kivéve, ha súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják őket.

Orosz televíziós beszámolók szerint a csecsenek legalább a hét végéig hosszabbíttatnák meg az ultimátumot. A polgári lakosság ugyanis attól tart, hogy az ultimátum lejárta után felerősödnek a harcok.

Hasonló aggodalmak fogalmazódnak meg a szomszédos Dagesztánban és Ingusföldön is, ahol a harcok átterjedése mellett menekülthullámtól is tartanak.

Putyin elnök hétfőn, Aszlan Maszhadov szakadár csecsen vezető pedig másnap jelezte tárgyalási hajlandóságát. Egyelőre azonban feloldhatatlannak tűnik az ellentét. Moszkva a szakadárok önkéntes lefegyverzéséhez köti a tárgyalások megkezdését, azok viszont aligha lesznek erre hajlandóak.

Baljós előjel, hogy a szerdára virradó éjszakán halálos merényletet követtek el Csecsenföldön Ahmad Kadirov hivatalos csecsen vezető biztonsági szolgálatának egyik munkatársa ellen. Ismeretlen fegyveresek géppisztolyból nyitottak tüzet a 46 éves férfi autójára.

Az orosz sajtó idézi a washingtoni Fehér Ház egy nyilatkozatát, amely szerint meg kell büntetni azokat a csecsen szakadárokat, akik kapcsolatban állnak Oszama bin Ladennel. Az Eho Moszkvi nevű orosz rádióállomás felmérése szerint a megkérdezett oroszok többsége nem hiszi el, hogy Moszkva "szabad kezet" kap Csecsenföldön a Nyugattól.

Korábban:

Amerika támogatja Putyint a csecsen-ügy rendezésében

Oroszország kivégzi a csecsen terroristákat

Készültség Csecsenföldön