Merénylet a svájci Zug kanton parlamentjében

Tizennégyen meghaltak, amikor egy rendőrnek álcázott fegyveres géppisztolyból lövöldözni kezdett a svájci Zug tartomány parlamentjében csütörtök délelőtt. A tartományi kormány három tagja is az áldozatok között van.

Zug Parlamentje

Az egyik helyi rádióadó éppen az épületben tartózkodó tudósítója szerint a férfi berontott a zugi parlament ülésére, és összevissza kezdett lövöldözni. A lövöldözésben a helyi kormány három tagja is életét vesztette. A lövöldöző férfi valamiféle robbanóanyagot (állítólag gránátot) dobott a gyűlés résztvevői közé, a robbanás ajtókat szakított le, és füstbe borította a helyiséget - közölték szemtanúk.

A férfi - lövöldözés közben - állítólag azt követelte, hogy egy nemrégen beadott fellebbezését vizsgálja felül a testület. A támadás után vér borította el a tanácstermet, és kisebb tüzek lobbantak fel az épületben. Az egész környéket lezárták, Zürichből mentőalakulatok és különleges rendőri egységek érkeztek. A svájci hatóságok tájékoztatása szerint a merénylő is meghalt. Autójában további fegyvereket találtak. Az egyik svájci rádió szerint a férfi egy levelet hagyott hátra, melyben a "düh napjáról" ír a "zugi maffia" ellen.

Svájcban igen ritkák az ilyen jellegű esetek, de nagyon sokan tartanak lőfegyvert, mivel a népesség nagy része tartalékos katona. A középületeket amúgy igen gyéren őrzik, mely gyakorlatot Peter Hess, a svájci országgyűlés elnöke szerint felülvizsgálnak majd.

A rendőrség szerint a fegyver egy svájci katonai géppisztoly volt, melyhez országszerte könnyen hozzá lehet jutni, és a tartalékos katonák is ilyeket tartanak otthonukban.

[origo]