Többen ülnek bin Laden franciaországi emberei közül

A kedden letartóztatott Kamel Daudi annak a francia-algériai embernek volt a társa, aki bin Laden egyik európai kulcsembere volt. A szaúdi terrorista megrendelésére merényletet készítettek elő a párizsi amerikai nagykövetség ellen. Öngyilkos merénylő vezetett volna neki az épületnek robbanószerrel megrakott kamiont.

A párizsi rendőrség terroristaelhárító részlege múlt pénteken, nagyszabású hajnali razzia során őrizetbe vette egy radikális iszlám csoport hét tagját, a szervezet feje, és az európai hálózat franciaországi összekötője, Kamel Daudi azonban egérutat nyert. A hét személy ellen hivatalos vádeljárás indult, mert a francia nyomozók szerint robbantásos merényletet akartak végrehajtani az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége ellen. Daudit azután kedden Angliában elfogták és letartóztatták.

A francia-algériai Dzsamel Beghalra, akit idén júliusban fogott el egy tranzitútján a dubai rendőrség, már 1999-ben felfigyelt a francia elhárítás, s három egymást követő afganisztáni utazása után a francia elhárítás megállapította, hogy személyében a nemzetközi terrorakciók értelmi szerzőjének elkönyvelt Oszama bin Laden rejtőzködő szaúdi milliárdos egyik szárnysegédjéről van szó. Beghal, aki a franciaországi Corbeil-Essonnes-ból három éve költözött át Angliába, a rendelkezésre álló információk szerint Európában lévő amerikai érdekeltségek elleni merényleteket készített elő bin Laden megrendelésére. Hálózatának tagjait a múlt héten tartóztatták le Brüsszelben, Rotterdamban, illetve Párizs környékén.

Beghal rendszeres telefonkapcsolatban állt például azzal a Názir Trabelszi nevű tuniszi férfival, akit még Corbeil-Essonnes-ból ismert, s akit tíz napja vettek őrizetbe Belgiumban. Trabelszinál hamis papírokat, golyószóró fegyvert és bombagyártási receptet találtak. A két férfi telefonbeszélgetésében többször hangzott el utalás a párizsi Concorde tér közelében lévő amerikai nagykövetség elleni merénylet tervéről, amelyet robbanószerrel megrakott kamionnal akartak végbevinni, amit a követségi épületnek vezetett volna neki egy öngyilkos merénylő.

Kamel Daudi és Dzsamel Beghal egy afganisztáni kiképzőtáborban ismerkedtek össze, s amikor az utóbbi elutazott Franciaországból, Daudi lépett a helyére a szervezetben. A készülő párizsi merénylet tervét a dubai rendőrségnek vallotta be Beghal, aki állítólag készségesen kiszolgáltatta belgiumi, hollandiai és franciaországi cinkostársai nevét is. A francia rendőrség megerősítette az Élysée elnöki palota és a Concorde tér között félúton lévő párizsi amerikai képviselet őrizetét és szoros figyelés alá vonta a Beghallal kapcsolatba hozható személyek körét.