Újfajta előírások az amerikai gépeken és reptereken

George Bush amerikai elnök csütörtökön ismerteti a repülőgépek és repülőterekbiztonságára vonatkozó új tervezetet. Ezentúl gyakorlatilag minden amerikai repülőn fegyveres tisztek, úgynevezett légiseriffek lesznek. Védhetőbbé kívánják tenni a pilótafülkéket is, és a repülőterek biztonsági személyzete is nagyobb hatáskörrel bír majd.

Bush elnök várhatóan csütörtökön ismerteti a repülőgépek biztonságára vonatkozó új tervezetet. Az előzetes hírek alapján arra lehet számítani, hogy ezentúl gyakorlatilag minden repülőn fegyveres tisztek, úgynevezett légiseriffek lesznek majd, és jócskán kiterjesztik a repülőterek biztonsági személyzetének hatáskörét is, valamint a reptéri ellenőrzések módszerét is meg kívánják változtatni - írja a CNN. A fegyveres tisztek alapos kiképzést kapnak, felkészítik őket mindenre, ami egy gépeltérítés során előfordulhat.

Újfajta intézkedések várhatók a pilótafülkék biztonságosabbá tétele érdekében is. A Fehér Ház határozottan ellenzi, hogy a pilótáknál fegyver legyen, de a fülkéket az utastértől elzáró ajtókat minden bizonnyal átalakítják.

Bush elnök szerdán legfőbb tanácsadóival találkozott, hogy a javaslatok közül a legkönnyebben kivihetőket válasszák ki. A tanácsadók a CNN-ben azt nyilatkozták, hogy az elnök olyan tervezetről akart tárgyalni, amely alapján már a jövő héten életbe lehet léptetni az új biztonsági intézkedéseket. A kormány vissza akarja szerezni az emberek bizalmát a repülés iránt. A terrortámadások óta hatalmas mértékben visszaesett a repülőjegyek iránti kereslet. Az elnök csütörtökön, a chicagói O'Hare reptéren ismerteti az újfajta szabályokat.

Bush szólni fog azokról a támogatásokról is, amelyeket az állam a légitársaságoktól elbocsátott sokezer embernek nyújt. A munka nélkül maradtak száma két hét alatt elérte a 120 ezret.

Korábban:

A reptéri dolgozók átvilágítását rendelte el az amerikai kormány

[origo]