A tálibok Csehországban próbáltak fegyvert és katonai célra alkalmas radioaktív anyagot vásárolni 1998-ban - állítja egy prágai bulvárlap. Bár ez az üzlet meghiúsult, egy orosz kereskedő közvetítésével állítólag a táliboknak sikerült vörös higanyt és ozmium izotópot vásárolniuk.

Az afganisztáni tálibok Csehországban próbáltak fegyvert és katonai célra alkalmas radioaktív anyagot vásárolni 1998-ban - állítja egy prágai bulvárlap pénteki kiadásában.

Az újság prágai arab, illetve meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Afganisztánban kormányon lévő mozgalom képviselői 1998-ban fegyvereket és radioaktív anyagot szerettek volna vásárolni cseh cégektől, s ennek érdekében több tárgyalást is folytattak. Az üzlet azonban végül meghiúsult. Egyrészt mert néhány cseh vállalat túlságosan magas árai elfogadhatatlanok voltak a tálibok számára, másrészt pedig azért, mert a cseheknek gyanús volt az afgánok által javasolt fizetési mód.

Ugyanakkor egy orosz kereskedő közvetítésével a táliboknak sikerült vörös higanyt és ozmium izotópot vásárolni - írja részletek mellőzésével a cseh lap.

A lap úgy tudja, hogy a cseh titkosszolgálatoknak 1998-ban a tálibok csehországi fegyvervásárlási kísérlete elkerülte a figyelmét. Prága korábban már cáfolta azt a brit sajtóban megjelent állítást, miszerint külföldi terroristák a kilencvenes években rendkívül veszélyes betegségeket kiváltó baktériumokat vásároltak volna Csehországban.

A bulvárlap információit a hivatalos hatóságok, illetve a fegyverkereskedelemmel foglalkozó cégek képviselői egyelőre nem kommentálták.

Korábban:

Atombomba-alapanyagot keresett Bin Laden