A pénteken letartóztatott brit újságírónő és két kísérője ügyét az afgán katonai elhárítás fogja megvizsgálni. Ügyét Afganisztán törvényeinek megfelelően fogják elbírálni - ígérik a hatóságok. Az újságírónőt azért állították meg, mert nem voltak nála úti okmányok.

A tálib katonai elhárítás hallgatja ki az őrizetbe vett brit újságírónőt, akit azzal vádolnak, hogy engedély nélkül lépett Afganisztán területére. A Sunday Express című brit hetilapnak dolgozó Yvonne Ridleyt és két utitársát péntek óta a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban tartják fogva. Ügye szombaton az afgán katonai elhárítás elé kerül - jelentette a tálib rezsimhez közel álló, pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Sajtószolgálat (AIP). "Ügyét az ország törvényeinek megfelelően fogják elbírálni" - mondta egy tálib tisztségviselő a hírügynökségi jelentés szerint.

A brit újságírónőt és két kísérőjét pénteken vették őrízetbe a pakisztáni határtól néhány kilométerre. Az újságírónő a szigorú tálib előírásoknak megfelelő öltözetet viselt: testét egészen beborító és csaknem földig érő ruhát, amelyen a szemet szitaszerű szövet takarja. A dzsalálábádi hatóságok szerint azonban útlevél vagy más úti okmány nem volt nála. Fényképezőgépét lefoglalták.

A tálibok nemrégiben az ország elhagyására szólítottak fel minden külföldi tudósítót, és közölték, hogy újságíróknak nem adnak ki vízumot. A tudósító letartóztatásának hírét a Sunday Express londoni kiadójának egyik munkatársa is megerősítette.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet a hetilap hírszerkesztőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a tapasztalt, számos válsághelyzetből tudósító Ridley szeptember 26-án lépett Afganisztán területére két kísérő társaságában. Az RFS péntek este közzétett állásfoglalásában leszögezte: "a nemzetközi bírálatok elcsendesítésének nem a legjobb módszere letartóztatni a riportereket, akik csak első kézből származó beszámolókat akarnak készíteni az afgán nép helyzetéről".

Korábban:

Őrizetbe vettek a tálibok egy újságírót