Milliárdokba kerül a WTC romjainak eltakarítása 

Becslések szerint az Egyesült Államoknak mintegy 39 milliárd dollárjába kerül a WTC romjainak eltakarítása, az esetleges újjáépítés és a munkálatokban részt vevő tűzoltók, rendőrök, egészségügyi dolgozók munkadíjának kifizetése.

Városi és szövetségi illetékesek becslése szerint mintegy 39 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak a Világkereskedelmi Központ (WTC) két tornyának elpusztítása.

Hetente százmillió dollárt emészt fel a hozzávetőleg 1,2 millió tonna rom eltakarítása, a tisztítás - idézik a szombati New York-i lapok az illetékeseket. Eddig mintegy 130 ezer tonna törmeléket szállítottak el a szomszédos Staten Islandre.

Az ikertornyok újjáépítése is milliárdos tétel: ez idő szerint több mint 8 milliárdra taksálják, de minden attól függ, hogy mit építenek a szeptember 11-én összeomlott épületrendszer helyére.

Ugyancsak milliárdokban számolják a személyi kiadásokat, vagyis a túlórák térítését, ami a napi 24 órán át mozgósított rendőröknek, tűzoltóknak jár.

Rudolph Giuliani New York-i polgármester szerint egyedül a romeltakarításhoz 9 hónapra - egy évre lesz szükség.

Szombaton a WTC 4-es számú épületének eltakarításába fogtak - jelentette az AP hírügynökség. Ez nem omlott ugyan össze a terrorakció nyomán, de olyan súlyos károkat szenvedett, hogy veszélyezteti a körzetben dolgozókat.