Az USA támogatja a tálibok ellenzékét

A Bush adminisztráció segítséget ajánl az Afganisztánban uralkodó tálibokkal szembenállóknak, de nem akarja eldönteni, hogy ki uralja az országot - mondta ki egy Fehér Ház-i emlékeztető, mely a Nemzetbiztonsági Tanáccsal és a Külügyminisztériummal közösen készült. A pénzbeli segítség rövidtávú célja, hogy megsemmisítse a terrorizmust

A Bush adminisztráció segítséget ajánl az Afganisztánban uralkodó tálibokkal szembenállóknak, de nem akarja eldönteni, hogy ki uralja az országot . mondta ki egy Fehér Ház-i emlékeztető.

"A tálibok nem képviselik az afgán embereket, akik soha nem szavaztak, vagy választottak maguknak tálib pártot." - summázza a memorandum Bush politikai álláspontját. "Nem akarjuk eldönteni, hogy ki uralja Afganisztánt, de segítünk azoknak, akik az ország békéjét, gazdasági fejlődését keresik, és megszabadítanák a terroristáktól." A dokumentum előkészítésében kulcsszerepe volt fontos politikusoknak a Nemzetbiztonsági Tanácstól és a Külügyminisztériumtól.

A hét elején Bush azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok nem érdekelt az országépítésben, és a közvetett beavatkozásban. Nem akar új kormányt kreálni, és a jövőben sem akar egy új afgán kormányt támogatni.

Szombati rádióbeszédében Bush elmondta, hogy az Egyesült Államok becsüli az afgán embereket, és megemlítette, hogy az USA a legfőbb ország, amely ellátja humanitárius segéllyel Afganisztánt. "De mi elítéljük a tálibokat, és üdvözöljük azok döntését, akik elszigetelődnek ettől a rezsimtől." - mondta az Egyesült Államok elnöke.

Az emlékeztető szerint a pénzbeli segítség rövidtávú célja, hogy megsemmisítse a terrorizmust, amely a szeptember 11-ei terrortámadáshoz vezetett. Bár egy tisztségviselő információja szerint az is benne van, hogy az USA politikájával való egyetértés egyértelműen azt eredményezné, hogy Amerika preferálja majd az új kormányt. Ez problémákat okozhat amiatt, ahogy az USA kezeli az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánt, amely megfelelő támogatást ad az államoknak. Pakisztán támogatja Oszama bin Laden és terroristahálózata felszámolását, de nem igyekszik közreműködni a tálibok leváltásában, holott megszakított a rezsimmel mindenféle katonai és hírszerzési kapcsolatot.

Rádióbeszédében az elnök megjegyezte: "Támogatni fogjuk az afgán embereket a jövőben. Megérdemlik a stabilitást, és hogy megszabaduljanak a külföldi terroristáktól, majd olyan kormányuk legyen, amelyik minden afgánt képvisel. Felszólítunk másokat is, hogy csatlakozzanak hozzánk, és így segíthetünk Afganisztán újjáépítésében és helyreállításában." - számol be Bush beszédéről a CNN.