Ausztriában is lázasan keresik azokat a személyeket és bankszámlákat, akiknek, vagy amelyeknek köze lehet az amerikai terrortámadások mögött sejtett Oszama bin Ladenhez, vagy Al-Kaida szervezetéhez, de a hatóságok egyelőre nem tudnak eredményt felmutatni.

A Format című politikai hetilap hétfőn megjelent számában arról adott hírt, hogy a nyomozó szervek eddig többnyire az ausztriai muzulmán közösségekkel és a lakossági bejelentésekkel voltak elfoglalva, de az amerikai szervek által szeptember 21-én megküldött körözési listán első ízben akadtak olyan gyanúsítottakra, akiknek vélhetően bécsi kapcsolatai is voltak. A három férfi a német és a brit titkosszolgálat szerint kapcsolatot tartott olyan ausztriai személyekkel, akik az ottani muzulmánok jól körülhatárolható radikális köreihez tartoznak. A Format azonban rámutat: azt egyelőre nem tudni, hogy az illetők valóban összefüggésbe hozhatók-e a terroristákkal, hiszen a szeptember 11-i támadások szervezőinek lázas keresése sok tiszta életű állampolgárnak is a rendőrség váratlan látogatását hozták, ha ez nem is Ausztriában történt. Ugyanakkor a nyomozás számos letartóztatáshoz is vezetett, és ezek közül az Al-Kaida még júniusban Dubaiban letartóztatott egyik tagja, valamint szeptember 15-én Brüsszelben letartóztatott két ismerőse a nyomozási adatok szerint egy Bécsben élő muzulmán személlyel is kapcsolatban állt, ám itt is kétséges, hogy sikerül-e valaha is bizonyítható összefüggéseket találni a szeptember 11-i eseményekkel. Ellenkező ausztriai példa Mohamed Abdul K. esete, akit a Muzulmán Testvériség és a Dzsihad tagjaként több merénylet miatt Egyiptomban halálra ítéltek, és ezen az alapon kért menedékjogot Ausztriában. Őt nem adhatja ki Bécs olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegeti, noha az egyik összekötőnek számít a radikális körökben.

Sikerült viszont a hatóságoknak feltörni a qoqaz.de című radikális iszlám internet-szolgálat címlistáját, és találtak is rajta több ausztriai címzettet is. 

Egyelőre ugyancsak eredménytelenül dolgoznak a bankok kis a gyanús számlák felderítésén: az Osztrák Nemzeti Bank 800 nevet tartalmazó listát adott ki, s kérte a bankoktól a számlák felülvizsgálatát e nevek szempontjából. Az Erste Bank hiába keresi azt a számlát, amelyet bin Laden egyik bizalmasa állítólag a kilencvenes évek elején létesített, és ez a bank egy külön csoportot is létrehozott, amely mindennap tanulmányozza az újságokat, és a terrortámadással kapcsolatban felmerülő összes nevet ellenőrzi abból a szempontból, van-e esetleg számlája a bankban.