A párizsi bűnügyi rendőrség terroristaelhárító ügyosztályán hétfőn megkezdték az Arab Emírségekből előző nap kiutasított és a francia hatóságoknak átadott Dzsamel Beghal kihallgatását, aki a francia elhárítás ismeretei szerint feltételezhetően Oszama bin Laden szárnysegédje és európai iszlám hálózatának vezetője.

A 35 éves algériai-francia állampolgárságú férfit idén július végén fogták el a dubai hatóságok, s a vallatások során megtudták tőle, hogy az irányítása alatt álló, fundamentalista eszméket valló csoport tagjai merényleteket készítenek elő Európában lévő amerikai érdekeltségek, köztük a párizsi nagykövetség épülete ellen.

Beghal, akinek afganisztáni látogatásait évek óta regisztrálták a francia elhárítás központjában, a kihallgatás során megnevezte azokat a belgiumi, hollandiai és franciaországi aktivistákat, akik szerepet vállaltak az előkészületben lévő akcióban.

A franciák úgy tudják, hogy bin Laden legközelebbi környezetéhez tartozott. Az információk birtokában a párizsi bűnügyi rendőrség szeptember 10-én - az amerikai nagyvárosok ellen intézett öngyilkos terrormerényletek előtti napon - indította meg a hivatalos bírói vizsgálatot terrorista bűnszövetkezet felgöngyölítése céljával, és szeptember 21-én hajnalban egy átfogó razzia során begyűjtötte a szervezkedés hét tagját.

A rajtaütés elől akkor egérutat nyert a 27 éves Kemal Daudi, a francia hálózat kulcsemberét azonban négy nappal később az angol rendőrség Leicesterben előállította. A múlt hét végén a Beghal összekötőjeként működő, informatikus képesítésű Daudi is megérkezett Párizsba.

Daniel Vaillant francia belügyminiszter hétfőn nyilvánosan mondott köszönetet a brit kollégáknak, Daudi kiadatása ugyanis a két szervezet közti nem felhőtlen együttműködés történetében precedensnek számít. A francia hálózat hét tagja ellen múlt kedden kezdeményeztek vádeljárást. Az összeesküvők között van két muzulmán hitre tért francia, egyikük Beghal sógora. A vád szerint egy robbanószerrel megrakott kamionnal akartak betörni a Concorde tér tőszomszédságában lévő amerikai követségi épületbe. Ezzel a szervezkedéssel kapcsolatban került sor letartóztatásokra Belgiumban és Hollandiában is, két nappal a New Yorkot és Washingtont ért repülőgépes terrorakciók után.

Brüsszelben sikerült letartóztatni a tunéziai születésű Názir Trabelszit, egy német futballcsapat korábbi játékosát, aki még korábbról ismerte Beghalt, s el volt szánva arra, hogy maga ül be a pokolgépnek szánt teherautó vezetőfülkéjébe. Ugyanezen a napon Rotterdamban egy Jerome Courtellier nevű francia akadt horogra, aki ugyancsak szoros kapcsolatban állt Beghallal, s szerepet szántak neki az akcióban. Daudi, aki gimnazista korában csillogó képességeivel tűnt ki kortársai közül, s 17 évesen simán jutott be a jussieu-i egyetem repülőmérnöki szakára, interneten tartotta a kapcsolatot a határon túli hálózati személyek és Beghal között. Egyetemi tanulmányainak hirtelen megszakítása után találkozott a későbbi főnökkel, akivel egy ideig közösen bérelt lakást Corbeil-Essonne-ban.