Elhalasztják a Kurszk kiemelését

A kedvezőtlen időjárás miatt egyelőre nem tudni, mikor kezdődhet meg a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró kiemelése.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt elhalasztották a Kurszk kiemelését. Az október első napjaira tervezett munkálatok átmeneti elhalasztásáról Igor Digalo, az orosz haditengerészet parancsnokságának szóvivője számolt be hétfőn. Elmondása szerint jelenleg erős vihar tombol a Barents-tengeren, a széllökések ereje eléri a másodpercenkénti 17 métert. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban csak a vihar átmeneti, rövid ideig tartó csillapodására lehet számítani.

Ahogy az időjárás megengedi, a térségben tartózkodó Giant-4 uszályhajó kiemeli és a murmanszki dokkba vontatja a már több részre fűrészelt hajóroncsot. Az ezt követő fél évben kerül sor a Kurszk szétszedésére, ennek legfontosabb és a legnagyobb körültekintést igénylő feladata a nukleáris üzemanyag kiemelése lesz a reaktorból.

A szakemberek nem számítanak rendkívüli eseményre sem a bevontatás, sem a szétszerelés folyamán, a hatóságok azonban megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket. Terv készült arra az esetre is, ha egy váratlan nukleáris baleset miatt evakuálni kellene Murmanszk körzetét.

Korábban:

Nem várható radióaktív sugárzás a Kurszk kiemelésekor