Koalíciós viszály Ausztriában

Az osztrák kormányzó pártok közötti új vitát Haider robbantotta ki. A vita apropója a nem európai menedékkérők megitélése volt: Haider diszkriminatív ötleteivel sem a kancellár, sem az államfő nem értett egyet.

Ausztriában éleződik a koalíciós viszály. A kormánypártok közötti vitát Jörg Haider, a koalíciós jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezéralakja robbantotta ki azzal a követelésével, hogy az Európán kívülről érkező mendékkérőket az elbírálás idején tartsák távol Európától.

Wolfgang Schüssel kancellár, aki rendszerint hallgat, amíg az FPÖ nagy hullámokat verő követelései kifulladnak, ezúttal határozottan kijelentette: Ausztria továbbra is befogad minden menedékért folyamodót, és továbbra is maradéktalanul érvényesíti a genfi menekültügyi konvenciót. Schüssel azt az FPÖ-követelést is elutasította, hogy mindenkinek regisztrálják az ujjlenyomatát, s egy hétfői beszédében mellé állt Thomas Klestil államfő is.

Haider, aki a kormány megalakulása után távozott pártelnöki tisztségéből, de máig az FPÖ vezéralakja, hétfőn sajtóértekezleten jelentette ki, hogy pártja a kormányban is napirendre tűzi a kérdést, s nem tart koalíciós válságtól, mert "az Európai Unió a menekültek problémájával kapcsolatban kénytelen lesz megoldást találni". Haider szerint nem szabad hagyni, hogy a genfi konvenciót fügefalevélnek használják a bűnözők és terroristák.

Klestil államfő az alkotmány napja alkalmából mondott beszédben kijelentette: a terrorizmus elleni harcban is tiszteletben kell tartani a lakosság alapvető jogait, s meg kell védeni az állampolgárokat az önkényes állami beavatkozástól.

A Der Standard című liberális bécsi lap hétfői kommentárjában úgy vélekedett: Haider újra úgy viselkedik, mint amikor pártja ellenzékben volt, s követeléseit ezúttal is arra az állításra alapozza, hogy mögötte áll az osztrákok többsége. Követelése most is azt sugalmazza, hogy a menedékjogot kérők azonosak a bűnözőkkel, s aki ezt nem így látja, netán az emberi jogok védelmére kel, az a bűnözők oldalán áll.

Mindez azt is jelzi, hogy megkezdődött a jövőre esedékes választások előkampánya, s az FPÖ önálló arculatra törekszik. Ez csakis koalíciós partnerével, az Osztrák Néppárttal (ÖVP) szemben lehetséges, amely viszont így módot kap arra, hogy a közép felé mozduljon el. Annál is inkább, mert a szeptember 11-i események nyomán az Osztrák Szociáldemokrata Párt - amely az előző periódusban az ÖVP-vel közösen kormányzott, s máig a legnagyobb parlamenti párt - a kül- és biztonságpolitika területén konszenzusra törekszik volt partnerével. Az erővonalak némileg eltolódtak az osztrák belpolitikában, de ebből még nem lehet következtetéseket levonni a legközelebbi választásokra nézve - írta a lap.