A rettegő londoniak és párizsiak vidékre menekülnek

Mind Nagy-Britannia, mind Franciaország nagyvárosi lakosai menekülnek vidékre. A terrortámadástól félve sokan vidéki iskolába járatják gyerekeiket, és ott vásárolnak házat.

Napról napra érzékelhetően nő a száma azoknak a családoknak, akik a terrortámadásoktól tartva vidékre költöznek Londonból - írja a Sunday Telegraph. Sokan úgy gondolják, hogy a brit főváros ugyanúgy célpontja lehet egy esetleges támadásnak, mint az amerikai nagyvárosok. A brit lap egyenesen tömeges elvándorlásról ír, és ezt többek között azzal bizonyítja, hogy a London-környéki és a vidéki kisvárosok iskolai beiratkozási számadatait közli. Ezek szerint ugrásszerűen nőtt azoknak a családoknak a száma, akik nem csak vidéki házukba érkeztek rövidebb tartózkodásra, hanem ősztől a gyerekeket is a helyi iskolákba iratták. Nagy kínálat van fővárosi lakásokból, míg a vidéki házak iránt megnőtt a kereslet, még akkor is, ha leendő tulajdonosuk nem akar véglegesen odaköltözni.

Franciaországban is hasonló a helyzet, ott ráadásul több sikertelen merényletről írtak az elmúlt két hétben az újságok, strasbourgi, párizsi célpontok ellen terveztek állítólag nagyszabású terrortámadásokat. Szombaton fenyegető telefonhívások miatt kiürítették a párizsi Orly és a dél-franciaországi, montpellier-i repülőteret. Vasárnap telefonhívás érkezett a rendőrségre, hogy hamarosan levegőbe repítik az Eiffel-tornyot. A vizsgálatok ellenére sokan arról sincsenek meggyőződve, hogy a múlt heti toulous-i gyárrobbanás, amelynek több mint 25 halálos áldozata volt, baleset lett volna. A szándékos robbantás lehetőségét egyelőre a francia kormány egyik tagja sem zárja ki. Egy felmérés szerint, melyet a Journal du Dimanche hétvégén közölt, a francia lakosság 70 százaléka leginkább egy esetleges vegyifegyverrel elkövetett merénylettől tart.

[origo]