Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni elnök hírügynökségeknek azt nyilatkozta, hogy szerinte a tálibok napjai meg vannak számlálva. A kijelentés hátterében Amerika beígért tálibellenes fellépése lehet.

Pervez Musarraf tábornok
Pervez Musarraf tábornok
Úgy tűnik, hogy igen - válaszolt Musarraf a kérdésre, hogy a tálibok napjai meg vannak-e számlálva. A jelek szerint az Egyesült Államok fel fog lépni Afganisztán ellen, s mi ezt a tálibok tudomására hoztuk. A pakisztáni elnök szerint a tálibok magatartása miatt az összeütközés meg fog történni. Két pakisztáni küldöttség is megkísérelte, hogy rávegye a tálib vezetést Oszama bin Laden kiadására, de mindkét delegáció dolgavégezetlenül távozott Kandahárból.

Iszlámábádban a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője hétfőn sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az esetleges amerikai csapások nem az afgán nép, hanem a terrorizmus ellen irányulnak. Riaz Mohammed Hán ezzel a tálibok legfőbb vezetőjének vasárnapi szavait cáfolta.

Mohammed Omár molla rádiónyilatkozatában azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy háborút folytat az iszlám és az afgán nép ellen. A külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy még nem adott fel minden reményt, és lehetségesnek tartja, hogy a tálibok mégis kiadják Oszama bin Ladent.

Riaz Mohammed Hán leszögezte, hogy Pakisztán nem szakítja meg a diplomáciai kapcsolatait a tálib kormányzattal. "Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy elszigeteljük magunkat Afganisztántól" - mondta. Kiemelte, hogy Iszlámábád és Kabul kapcsolatait a kényszerítő földrajzi adottságok diktálják. A tengertől elzárt Afganisztán Pakisztánra van utalva, s a nemzetközi segélyek is Pakisztánon keresztül jutnak el az éhező Afganisztánba.

Afganisztáni tálibellenes pastu törzsi vezetők az északnyugat-pakisztáni Pesavarban összegyűlve egyetértettek abban, hogy egyedül a száműzetésben élő Zahir Sah exkirály képes a béke helyreállítására Afganisztánban. A tanácskozáson ellenezték az Egyesült Államok katonai fellépését Afganisztánban.