Romániának nincs joga Drakula fogához

A román kormány tervei szerint 2003-ra elkészülő Drakula Land jogi akadályokba ütközhet: a román kormány ugyanis megfeledkezett arról, hogy a jellegzetes Drakula figura tulajdonosa a Universal Studio.

A sok turista reményében épülő Drakula Land Segesvár mellett, kormánytámogatással épülne fel 2003-ra. Azonban Románia egy dologról megfeledkezett: nincs birtokában azoknak a jogoknak, melyek szükségesek ahhoz, hogy használják a legendás vámpír külső jegyeit, ezek ugyanis egy hollywoodi stúdió tulajdonában vannak. Vagyis Romániának jogdíjat kell fizetnie a Universal Studiónak ahhoz, hogy megvalósítsák a vérszomjas erdélyi nemes mítoszára alapuló Drakula-parkot.

Drakula ugyanis Bram Stroker kreációja, aki egy 15. századi erdélyi nemesről - Vlad Tepesről - mintázta meg hősét. Viszont a Universal Studio filmjei voltak azok, melyekben megjelent először Drakula jellegzetes külseje: a fekete köpeny, a halálosan sápadt arc és a kiálló szemfogak, így ezeket a Universal Studio védette le. A Universal Studio 7 Drakula-filmet készített 1930 és 1960 között. A filmstúdió szóvivője közölte: Romániának fizetnie kell a jogdíjakért, az összeget még nem alkudták ki - írja a BBC. 

Az erdélyi nemes mítosza ma is 250 ezer turistát vonz egy évben Romániába, a brani várkastélyba. Annak ellenére, hogy a legenda szerinti Drakula-otthon inkább hasonlít egy tündérkastélyra, mint a vérszomjas Drakula baljós lakóhelyére. A megépítendő parktól évi egymillió turistát remél a román kormány, a park közelében lévő területet is átépítenék, Drakula Intézet és golfpálya is épülne, az egész beruházás várhatóan 60 millió dollárba kerül.

Korábban:

25 millió dollár Drakula várkastélyáért