Túrákat szerveznek a WTC romjaihoz

Elindultak az első csoportok a World Trade Centerbe. Egyelőre csak az áldozatok rokonai mehetnek a romok közé. Végleges adatok a több mint 6000 ember személyazonosságát, valamint a mentés és romeltakarítás összköltségét illetően egy év múlva várhatóak.

Ma már biztosan tudni, hogy nincs életben maradt ember a World Trade Center három hete összeomlott romjai alatt. Gyászoló emberek százai fényképekkel és virágcsokrokkal borítják el a romokat és azok környékét.

A végső tiszteletadás leróvására olyan nagy az igény, hogy a városvezetés kompszolgálatot hozott létre, megkönnyítve ezzel a Manhattanbe való átkelést. Rudolph Giuliani polgármester arra kérte New York polgárait, hogy vegyenek részt az életüket feláldozó tűzoltók temetésén, és osztozzanak a hozzátartozók gyászában. Többen szorgalmazzák egy emlékhely létrehozását is, hiszen a romok felszámolása akár egy évet is igénybe vehet, míg az áldozatok azonosítása számos esetben lehetetlen lesz. A város máris létrehozott egy tudósokból és szakértőkből álló, D-Mort nevű csapatot, amely többek között DNS-vizsgálattal kísérli meg megállapítani az áldozatok kilétét.

A tragédia ugyanakkor nem mindenkiben kelt részvétet, vannak olyanok is, akik hasznot látnak a szörnyűségben is. Múlt héten 250 tonna fémet loptak el a Fresh Kills-i(Staten Island) szemétlerakóból, ahova a már eltakarított romokat szállították. A rendőrség szerint a bűncselekményt öt, szövetkező maffiacsalád követte el, megdöbbentve ezzel minden jóérzésű embert.

Az illetékesek remélik, hogy a romeltakarítás a terveknek megfelelően zajlik, és a D-Mort is hatékonyan végzi feladatát. Végleges adatok a több mint 6000 ember személyazonosságát, valamint a mentés és romeltakarítás összköltségét illetően egy év múlva várhatóak.