Visszaszorították a tálibok az ellenzéket

Tálib közeli hírügynökség - meg nem erősített - jelentése szerint a kulcsfontosságú Kadisz-körzetet visszafoglalták a tálibok az Északi Szövetségtől.

Afganisztán nyugati részén a tálibok hétfőn visszafoglalták a kulcsfontosságú Kadisz-körzetet. A pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Sajtószolgálat (AIP) hírét független forrás nem erősítette meg.

A tálib milícia napfelkelte előtt indított ellentámadást a körzet visszahódítására, amelyet az ellenzéki Északi Szövetség előző nap foglalt el. A pesavari központú hírügynökség szerint a Bádgesz tartományban elterülő térség háromórás küzdelem után került a "győzedelmes" tálibok kezére. Az összecsapásban két tálib harcos és három ellenzéki fegyveres vesztette életét, a tálibok hat hadifoglyot ejtettek.

Ugyancsak heves harcok színtere állítólag az ország északkeleti részén fekvő Tahár tartomány, ahol az AIP jelentése szerint az Északi Szövetség katonái közül hatvanan átálltak a tálibokhoz. Az ellenzéki erők vasárnap arról számoltak be, hogy körülbelül 600 tálib dezertált vagy szökött át a front másik oldalára a hétvégén.

A szeptember 11-ei terrortámadás óta érkezett hírek eddig az ellenzéki erők sikereiről szóltak.

George W. Bush amerikai elnök a hétvégén hagyta jóvá azt a tervezetet, miszerint pénzzel támogatják a tálibok belső ellenzékét. "A tálibok nem képviselik az afgán embereket, akik soha nem szavaztak, vagy választottak maguknak tálib pártot"- summázza Bush politikai álláspontját.

A tálibok ellenzéke, az Északi Szövetség korábbi, meggyilkolt vezetőjének, Maszud tábornoknak a fivére azt nyilatkozta, hogy az ellenzéki erőket tömörítő Északi Szövetség képes lenne hat-nyolc hónap alatt megdönteni a tálib rendszert, ha nyugati országok pénzzel és fegyverekkel támogatnák őket.

A tálibok 1993-94-ben jelentek meg először Afganisztánban. 1994-től kezdve a pakisztáni határ közelében több települést is elfoglaltak. Folyamatosan terjeszkedtek az országban, még 1994-ben bevették Kandahart. Néhány évig ez volt a fővárosuk, majd 1996-ban elfoglalják Kabult és az ország közel kilencven százalékát. A maradék néhány százalékára az országnak szorult vissza a korábbi, nemzetközileg is elismert kormány.

Korábban:

Megdönthető a tálib rendszer

Moszkva fegyvereket szállít az afgán ellenzéknek

Tálib kormánycsapatok támadják az ellenzék állásait