Irán fegyvert vásárol Oroszországtól

Haditechnikai együttműködésről szóló kormányközi megállapodást írt alá kedden Moszkvában Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter és iráni kollégája, Ali Samhani tengernagy. Teherán föleg az Sz-300 típusú légvédelmi rakéták iránt érdeklődik.

A dokumentum azokat az iráni fegyvervásárlásokat szentesíti, amelyekről még márciusban, Mohammed Hatami iráni államfő oroszországi látogatása során született megállapodás. Régóta nem titok, hogy Teherán Sz-300 típusú légvédelmi rakétákat akar vásárolni Oroszországtól, sajtóértesülések szerint azonban az iráni kormány érdeklődést mutat föld-föld rakéták és más orosz gyártmányú támadó fegyverek iránt is.

Az orosz beszámolók kiemelik, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei nem éppen túláradó örömmel fogadják Oroszország iráni fegyverüzleteit. Egyes nyugati szakértők azt sem zárják ki, hogy a kőolaj világpiaci árára is kihathat, ha Irán olyan fegyverekhez jut, amellyel könnyű megsemmisíteni a hajókat a Perzsa-öbölben lévő szűk Hormuzi-szorosban is. Ez az a tengeri átjáró ugyanis, amelyen keresztül az arab olaj jelentős részét szállítják.