Osztrák miniszterek megölésére felszólító röplapok

Az osztrák oktatási és a gazdasági miniszter megölésére felszólító röplap fogadta kedden a két minisztérium munkába érkező dolgozóit az épületek bejáratán.

A felhívás - amelytől az osztrák főiskolások szervezete (ÖH) elhatárolta magát - megdöbbenést és éles bírálatokat váltott ki. A röplapon egyebek között ez áll: "Az egyetemi hallgatóság ,,Élve vagy halva,, októberi forradalma. Felhívás Gehrer és Grasser megölésére! Gehrert és Grasser ki fogjuk füstölni lakásaikból, és fel fogjuk gyújtani! Le az egyetemi tandíjakkal!" A lap szerzőinek egyelőre nincs nyoma.

Az irományt és a benne szereplő felszólítást mélyen elítélte Elisabeth Gehrer néppárti oktatási miniszter és Karl-Heinz Grasser szabadságpárti pénzügyminiszter szóvivője, az osztrák főiskolások szervezete (ÖH), valamint a koalícióban kormányzó Osztrák Néppárt és Osztrák Szabadságpárt, továbbá az ellenzékben lévő Osztrák Szociáldemokrata Párt.

A tandíjat a jelenlegi kormány vezette be az idén ősszel induló tanévtől kezdve, részben a költségvetés szanálásának szükségességére, részben pedig arra hivatkozva, hogy Ausztriában igen sokan hosszú évekig járnak az egyetemekre, és soha nem jutnak el tanulmányaik befejezéséig. A rendelkezést számtalan bírálat érte, mivel a tanulmányok elhúzódása gyakran az egyetemi viszonyokra vezethető vissza, és nem a hallgatón múlik.