A britek támogatják Afganisztán népét

Jack Straw brit külügyminiszter Nagy-Britannia támogatását ígérte Afganisztán népének. Bátorítani akarta az afgánokat, hogy lázadjanak fel a tálibok uralma ellen. Iskolák, kórházak és utak építését ígérte.

Jack Straw brit külügyminiszter Nagy-Britannia támogatását ígérte Afganisztán népének a BBC rádió világszolgálatán keresztül küldött üzenetében. A brit külügyminiszter közölte, hogy az afgán nép számíthat a világ segítségére egy jobb jövő építésében, a tálibok hatalmának megdöntése és Oszama bin Laden igazságszolgáltatás elé állítása nyomán.

"Ez a harc nem az iszlám ellen, hanem a terrorizmus ellen folyik. Minden vallás értéknek tartja az életet, az igazságot, a könyörületet. A terroristák nem. Nem Afganisztán népével van vitánk, hanem a külföldi szélsőségesekkel, akik visszaélnek az afgán nép hagyományos vendégszeretetével. A tálib rezsim károkat okoz Afganisztánnak és népének azzal, hogy védi Oszama bin Ladent és társait a felelősségre vonástól" - fogalmazott a külügyminiszter, akinek üzenetét pastu és más, Afganisztánban beszélt nyelven sugárzott a térségbe a BBC péntek reggel.

Straw ígéretet tett arra, hogy amint felszámolták a terrorista csoportokat, Nagy-Britannia segíteni fog iskolák, kórházak és utak építésében, a munkahelyteremtésben. "Minden felelősségteljes afgánnal együtt kívánunk működni az ország békéjének megteremtése érdekében, segíteni abban, hogy az ország elinduljon a stabil fejlődés útján" - hangoztatta.

Az üzenettel Nagy-Britannia arra akarta bátorítani az afgánokat, hogy lázadjanak fel a tálibok uralma ellen, és biztosítani kívánta őket arról, hogy nem tekintik őket ellenségnek - mondta az üzenet kapcsán a brit külügyminisztérium szóvivője.

Londonban péntek reggel hivatalosan megerősítették, hogy Tony Blair kormányfő a nap folyamán látogatást tesz Pakisztánban, ahol délután Musarraf államfővel folytat tárgyalásokat a terrorizmus elleni nemzetközi harcról.