Lépfene megbetegedés Floridában

Egy 63 éves férfit kórházba szállítottak lépfene megbetegedéssel. A lépfene betegség már korábban felmerült, mint lehetséges biológiai fegyver, de ebből az egy, elszigeteltnek látszó esetből nem lehet arra következtetni, hogy biológiai támadás történt volna.

Tommy Thompson amerikai egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette: lépfene megbetegedéses eset fordult elő Floridában. Egyetlen betegről van szó, egy 63 éves, brit születésű férfiról. Az illető lakóhelye a floridai Lantana, és kórházban ápolják. Róla annyit lehet tudni, hogy az orvosok először azt hitték, hogy agyhártyagyulladása van- írja a CNN. A férfit most antibiotikummal kezelik. A lépfene (anthrax) kórokozó a miniszter közlése szerint csak akkor betegíti meg az embert, ha a szervezet közvetlen érintkezésbe kerül vele (bőrön át vagy a spórák belélegzése folytán) - a fertőzéses terjedés veszélye gyakorlatilag nem áll fenn.

A lépfene megbetegedés rendkívül ritka, és az elmúlt napokban felmerült a gyanú, hogy a terroristák kórokozókkal is támadást akarnak indítani. Ebből az egy, elszigeteltnek látszó anthrax-megbetegedéses esetből azonban nem lehet arra következtetni, hogy biológiai terrorcselekmény történt volna - mondta Thompson.

A 63 éves férfi az anthrax legsúlyosabb válfajában, az úgynevezett belélegzéses lépfenében betegedett meg. Ilyen eset 1976 óta nem fordult elő az Egyesült Államokban. Egészségügyi szakértők szerint a kórokozó spórájából meglehetősen nagy mennyiséget kell belélegezni ahhoz, hogy megbetegedést okozzon. Amint azonban a megbetegedés megtörtént, és nem kezdődik meg időben a megfelelő antibiotikumos kezelés, a
helyzet meglehetősen súlyossá válik: az ilyen lépfene-esetek halálozási aránya korábban 90 százalék fölötti volt.

A megbetegedett férfiról azt is közölték, hogy sűrűn járta a természetet, és nemrégiben Észak-Carolinában ivott egy patakból.