Megtalálták annak az orosz repülőgépnek a pilótafülkéjét, amely közel nyolcvan emberrel a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant.A hatóságok pénteken  megindították az ügyben a nyomozást. Az oroszok egyértelműen terroristatámadásként kezelik a gép lelövését.Ugyanakkor az amerikai források még nem zárták ki, hogy az ukrán hadsereg lőtte volna le tévedésből a Tu-154-est, vagy műszaki meghibásodás okozta a katasztrófát.

Copyright 2001 epa European
Pressphoto Agency B.V..
All rights reserved
.
Az orosz mentőalakulatok péntek hajnalban megtalálták a Szibéria légitársaság Fekete-tengerbe zuhant Tu-154-es repülőgépének pilótafülkéjét. A gép csütörtökön Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartott 76 emberrel a fedélzetén. Az utasok többsége izraeli állampolgár volt. A mentőalakulatok péntek hajnalig 13 holttestet találtak meg.

Az orosz haditengerészet közölte, hogy a pilótafülkét a megtalálás helyétől 190 kilométerre, a tenger partján fekvő Szocsi kikötőjébe szállították, és ott fogják megvizsgálni. Eközben megkezdődött a nyomozás is, az orosz hatóságok terrortámadásként kezelik az ügyet. Végleg elvetették a véletlen baleset lehetőségét és azt is, hogy az ukrán hadserge tévedésből lőtte volna le az utasszállító gépet.

Az ukrán védelmi minisztérium és Leonyid Kucsma ukrán elnök egyaránt tagadta és teljesen alaptalan vádnak nevezte, hogy rakétatalálat érte volna a gépet az ukrán hadsereg krími lövészeti gyakorlat közben.

Volodimir Tkacsov, az ukrán légvédelem főparancsnoka azt nyilatkozta az Ukrinform hírügynökségnek, hogy meg van győződve arról, hogy az ukrán légierő csapatainak nincs közük a szerencsétlenül járt géphez Az ukrán légierő lőgyakorlatán a gyakorlatot vezető Tkacsov szerint lövések kizárólag a közeli övezetben történtek, míg a repülőgép a gyakorlat helyszínétől 250 kilométernyi távolságban haladt.

Olekszandr Kuzmuk védelmi miniszter utasítására megtörtént a rádiólokátorok adatai, valamint a hang- és videofelvételek gondos ellenőrzése - mutatott rá Volodimir Tkacsov, aki szerint ezek arról tanúskodnak, hogy a repülőgép útvonalán a baleset pillanatában rakéta nem tartózkodhatott.

Vlagyimír Putyin orosz az Interfax hírügynökségnek azt mondta, túl kis hatótávolságú rakétákat használtak az ukránok, így ők biztosan nem találhatták el a gépet. Arról, hogy ki állhat a támadás mögött, az orosz elnök nem akart nyilatkozni. Mint mondta, csak a szakértői vizsgálatok lezárulta után beszél majd erről.

George Bush amerikai elnök csütörtökön felhívta telefonon orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, és részvétét fejezte ki a repülőgép-szerencsétlenség miatt - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

Csütörtökön 11.45-kor 77 emberrel a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant a Siberia Airlines Tu-154-es utasszállító gépe. A repülőgép Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó heti menetrend szerinti járat volt. A gép 200 kilométerre Novorosszijszk városától csapódott az ott körülbelül 1000 méter mély vízbe. A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren közölték: a gépen 57 izraeli utazott. Az izraeli utasok közül néhányan orosz bevándorlók voltak.

A CBS információi szerint amerikai mesterséges holdak nem sokkal az orosz gép csütörtöki felrobbanása előtt rögzítették egy ukrán föld-levegő rakéta indítását. A csatorna forrásai feltételezik, hogy ez a rakéta okozta a tragédiát.

This material must not be published or redistributed in any form.
Copyright 2001 epa European
Pressphoto Agency B.V..
All rights reserved
.
Az ukrán védelmi miniszter tagadta a CBS információit. A miniszter azt állítja, hogy a Krím térségében lőgyakorlatot végző ukrán flotta minden rakétája a kijelölt célpontját érte el. "A rakéták hatótávolsága 30-35 kilométer, ezért lehetetlen, hogy a  szerencsétlenül járt orosz személyszállító közelébe érhettek volna. Ezenkívül az ukrán hadgyakorlat során használt rakéták önmegsemmisítő berendezéssel voltak ellátva, amely szerkezet céltévesztés vagy iránymódosulás esetén automatikusan működésbe lép."- közölte.

Az ukrán haditengerészet sajtóosztálya is tagadta, hogy rakétatalálat érte volta a gépet. A légierő illetékesei közölték: a lövészet kijevi idő szerint 14.00 (közép-európai idő szerint 13.00) órakor kezdődött, a Tu-154-es katasztrófája pedig 13.44-kor következett be. A katasztrófa időpontjában a gép 11,1 kilométeres magasságban repült 850 km/óra sebességgel. A gép 13.44 órakor tűnt el a radarok képernyőjéről. A flotta a légierő tájékoztatása szerint szavatolta a lövészet biztonságát. A gyakorlaton használt Osza típusú rakéta röppályája nem haladja meg a 9 kilométert, míg a fekete-tengeri légifolyosók a gyakorlat színhelyétől 240-260 kilométeres távolságra haladnak el. Ezért a sajtóosztály állítása szerint a technikai paraméterek alapján kizárt, hogy rakéta találta volna el a repülőgépet a lövészet közben.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Putyin csütörtöki telefonbeszélgetése alapján izraeli mentő és kutató egységek indulnak a katasztrófa helyszínére. Segítségét ajánlotta fel Ukrajna is, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy hadserege fekete-tengeri hadgyakorlatán kilőtt rakéták okozták a szerencsétlenséget

Eddig 13 személy holttestét találták meg a Fekete-tengernek abban a térségében, ahová csütörtök délután az orosz Tu-154-es repülőgép becsapódott. A holttesteket a Vakulov kapitány nevű szállítóhajó vette fedélzetére. Időközben a tragédia helyszínére érkezett és bekapcsolódott a mentési munkálatokba a Szportisz nevű mentőhajó, és hamarosan ott lesznek az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának mentőhajói, valamint a FÁK határőregységei is.

British Airlines brit légitársaság a Tu-154-es orosz repülőgép katasztrófájáról értesülve megváltoztatta London és Tel-Aviv között közlekedő Boeing 777-es gépének útvonalát, és azt az utasítást adta, hogy szálljon le Cipruson. Más változtatásokat is bevezettek a London és Tel-Aviv között közlekedő járatok menetrendjében. A járatok számát heti 17-ről 14-re csökkentették, és november elsejétől ezen a járatokon nem 264 utast szállító Boeing 777-esek, hanem 176 utast szállító Boeing-767-esek fognak közlekedni.

[origo]

Korábban:

Az ukránok szerint kizárt, hogy eltévedt rakéta okozta a tragédiát

Terroristák lőhették le az orosz repülőt