Meghalt a lépfenében szenvedő férfi

Pénteken meghalt az a 63 éves férfi, akit csütörtökön szállítottak egy floridai kórházba lépfene megbetegedés gyanújával. Bár a lépfene betegség korábban már felmerült, mint lehetséges biológiai fegyver, de ebből az egy, elszigeteltnek látszó esetből nem lehet arra következtetni, hogy esetleg biológiai támadás történt volna.

Robert Stevens a lépfene legsúlyosabb és legritkábban előforduló fajtájában, az úgynevezett belélegzéses anthraxban halt meg. Ez a kór teljes bizonyossággal halálhoz vezet, hacsak a beteg idejében nem kap nagyon intenzív antibiotikumos kezelést. A lépfene megbetegedés csak a kórokozóval való közvetlen érintkezés vagy a spórák belégzése révén következhet be. A betegség emberről emberre nem terjed, fertőzésveszély nincs.

A lépfene kórokozóját az elmúlt hetekben gyakran emlegette az amerikai tömegtájékoztatás, mint esetleges biológiai terrorista támadás egyik legvalószínűbb eszközét. Az illetékesek most igyekeznek felderíteni azokat a helyet, ahol az elmúlt két hónap során a volt fotóriporter Stevens megfordult, és megbetegedhetett a lépfene kórokozójától.

Korábban:

Lépfene megbetegedés Floridában