A nemzetközi jogvédők az afgán ellenzéket is jogsértéssel vádolják

Nemzetközi jogvédők arra figyelmeztették az Egyesült Államok vezetését, hogy az afganisztáni tálib hatalom ellen küzdő Északi Szövetség egyes irányítói személyében olyan emberekkel keresik az együttműködést, akik "rekordszámú" emberi jogsértést követtek el életükben.

A Human Rights Watch jogvédő csoport arról számolt be hét végi New York-i közleményében, hogy az Afganisztán északi részét ellenőrzésük alatt tartó ellenzéki erők egyes vezetőinek nevéhez tömeges kivégzések, rablások-fosztogatások és gyújtogatások fűződnek. A szóban forgó személyek mindenekelőtt a tálib rezsimet támogató pastu népcsoport tagjaival szemben követték el ezeket a jogsértéseket, amelyek erősen kétessé teszik legitimitásukat.

A jogvédő szervezet bírálata konkrét neveket is említ, a többi között az Északi Szövetséghez tartozó, üzbég fegyvereseket tömörítő Dzsumbus-i-Milli vezetőjét, Abdul Rasid Dosztum tábornokot, valamint Hadzsi Mohammed Muhakkikot, aki a dari, vagyis az afganisztáni perzsa nyelvet beszélő hazara síita népcsoport katonai-politikai szervezetének, a Hizb-i-Vahdatnak a parancsnoka.

Mint az AFP írta, az Egyesült Államok be akarja vonni az Északi Szövetséget a tálibok elleni harcba, akik rejtegetik a szeptemberi Amerika-ellenes terrortámadások megszervezésével vádolt Oszama bin Laden szaúdi származású milliomost.