A pakisztáni elnök garanciát kapott a rövid háborúra

Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni államfő hétfő reggel bejelentette: garanciákat kapott arra, hogy az Afganisztánt sújtó nyugati katonai ellencsapások rövidek és célzottak lesznek. Mussarraf közölte: az afgán ellenzék nem húzhat katonai hasznot a nyugati csapásokból.

Pervez Musarraf sajtótájékoztatón elmondta, hogy Pakisztán elítéli a terrorizmus minden módját és fajtáját. A pakisztáni elnök együttérzését fejezte ki a szeptember 11-ei Amerika elleni terrortámadással kapcsolatban. Elmondta, hogy országát felkérték, hogy nyújtson támogatást a terrorizmus elleni harchoz, és megpróbált mindent megtenni. Ennek keretében delegációt küldtek a tálibokhoz, és megpróbáltak tárgyalni velük. De nem tudták meggyőzni őket arról, hogy adják át bin Ladent.

Három pontban foglalta össze Afganisztánnal kapcsolatos nézeteit:

1. Katonai akció

2. Katonai akció utáni politikai diszpenzáció

3. Katonai akció utáni rehabilitációs igyekezet

Az egyes ponttal kapcsolatban kifejtette: bizonyos abban, hogy az akció rövid és jól célzott lesz, és nem jár járulékos károkkal. Csak a terrorista táborokat célozzák.

A katonai akció utáni politikai diszpenzációról szólva elmondta, hogy stabilitásra és békére van szükség Afganisztánban. Nézete szerint nem kellene a katonai csapás után Afganisztánra politikai nyomást gyakorolni. Segíteni kéne az országot abban, hogy széles alapokon nyugvó többnemzetiségű állam alakulhasson ki.

Végül elmondta, hogy széleskörű rehabilitációra van szüksége Afganisztánnak. Főleg gazdaságilag kellene talpra állítani. Kiemelte a mezőgazdaság fellendítésének fontosságát és a megfelelő infrasturktúra helyreállítását és megteremtését.

Megjegyezte, hogy az Északi Szövetségnek nem kéne ebből a katonai akcióból hasznot húznia.

Szólt arról is, hogy országa még mindig tarja a tálibokkal a kapcsolatot. Annak ellenére, hogy október 4-én, csütörtökön Iszlamabádban bejelntették, hogy a pakisztáni kormány megszakította a kapcsolatot az afganisztáni tálib vezetéssel, miután kielégítőnek találta az amerikaiak által bemutatott bizonyítékokat Oszama bin Laden felelősségéről az amerikai merényletek megszervezésében.