Viszonylag jelentős hadipotenciált tudhatnak magukénak mind a tálibok, mind az ellenük küzdő Északi Szövetség hadseregei. Tankokkal, tüzérséggel és szállítórepülőkkel mindkét fél, vadászgépekkel csak a tálibok rendelkeznek.

Szu-22-es vadászbombázó, magyar felségjellel - ilyenek szolgálnak a tálibok légierejében is.
Afganisztánban a hatalmon lévő és Oszama bin Laden bújtatása miatt az amerikaiak által célba vett tálib rezsimnek, illetve a vele szemben álló Északi Szövetségnek is számottevő fegyveres erői vannak. A tálibok összesen 50 ezer katonával rendelkeznek. Légierejük tíz SZU-22-es vadászbombázóból, öt MiG-21-es harci repülőből, negyven katonai szállítógépből és tíz szállítóhelikopterből áll.

Légvédelmük gerincét 23 milliméteres ZU-23-2 önjáró lövegek és 100 milliméteres légvédelmi fegyverek alkotják, de valószínűleg amerikai gyártású Stinger föld-levegő rakétákkal is rendelkeznek. Tüzérségük 76 milliméteres, speciális hegyvidéki lövegeket, 122 és 152 milliméteres gépvontatású lövegeket, 107 és 122 milliméteres, több rakéta egyidejű kilövésére alkalmas rakétaindító rendszereket, valamint 82 és 120 milliméteres mozsárágyúkat használ.

Hatszázötven harcjárművel rendelkeznek, közöttük T-62-es, T-54-es, T-55-ös tankok, BMP harckocsik, BTR csapatszállítók és BRDM-2 páncélozott felderítő járművek találhatók. Kisebb fegyvereik géppuskákból, mesterlövész-fegyverekből, rakétahajtású gránátokból és rakéta-páncéltörő ágyúkból állnak.

FIM-92A Stinger vállról indíthtaó rakéta.
Az ellenzék legjobban felszerelt erejének az Északi Szövetség számít. Ők FROG-7-es föld-föld rakétákkal, Scud-B kis hatótávolságú ballisztikus rakétákkal is rendelkeznek (utóbbiból legfeljebb 25-30-cal). Légierejük nyolc szállítóhelikopterből és három-négy teherrepülőgépből áll. Légvédelmük egy ZSU-23-4 önjáró légvédelmi löveget, ZU-23-2 önjáró automata ágyúkat és Stinger föld-levegő rakétákat mondhat magáénak. Tüzérségi erejüket 107, 122, 140 és 220 milliméteres rakétaindító-rendszerek, 82 és 120 milliméteres mozsárágyúk, 100, 122 és 152 milliméteres gépvontatású lövegek és 76 milliméteres hegyvidéki lövegek képezik.

Harcjárműparkjuk hatvan-hetven darabot számlál, ezek egy része T-62-es, T-54-es, T-55-ös tank, emellett - a tálibokhoz hasonlóan - BMP-kkel, BTR-ekkel és BRDM-2-esekkel is rendelkeznek. Kisebb fegyvereik jellege megegyezik a tálibokéival. Az Északi Szövetség hadseregének nagyságát 12-15 ezer főre becsülik.