Az USA szerint veszélyben lehetnek a külföldön tartózkodó amerikaiak

Az amerikai belügyminisztérium figyelmeztette a külföldön tartózkodó amerikaiakat: az afganisztáni ellentámadás hatására megtorló akciók célpontjaivá válhatnak.

Az amerikai belügyminisztérium szerint a legnagyobb veszélyben az Indonéziában tartózkodó amerikaiak vannak, mivel ott van a legnagyobb muzulmán közösség. Felszólították az amerikaiakat, hogy lehetőleg ne hagyják el házukat, és készüljenek fel egy lehetséges evakuálásra.

Bár az indonéz elnök, Megawati Sukarnoputri közölte, hogy támogatják az Egyesült Államok terrorizmus elleni nemzetközi akcióját, a BBC tudósítója szerint egyre nagyobb ellenérzéssel viseltetnek a helyiek az amerikaiak iránt. A radikális Iszlám Védők például közölték, hogy "levadásszák" a külföldieket, és a jakartai amerikai nagykövetség elleni ostromra szólították fel a helyieket.

Több amerikai nagykövetség környékén megerősítették a rendőri felügyeletet. Ománban, ahol jelenleg 23 ezer brit katona állomásozik, különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be. Több angol iskolának azt javasolták, hogy egy-két napra zárjanak be.

[origo]